Július 19. Péntek, Emília

Klímaberendezésekkel a klímaváltozás ellen

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozással kapcsolatosan a háztartásokat is rendre elő kell venni. Egyrészt mindenképpen problémás a fűtés, hiszen igen sokan ehhez gézt használnak, rosszabb esetben akár háztartási hulladékokat, amikmérgezőekis lehetnek. Jobb esetben a fűtést már elektromossággal oldják meg, a hűtés azonban ilyenkor is mumus marad.

Hűtünk

Igen, a nyár egyre melegebb, a forróság pedig egyre tartósabb. Ma már nem csak egy – egy 40°C körüli nappal kell számolni egy nyár során, hanem akár zsinórban egy héttel is. Ezt pedig már azok is nehezen viselik, akiknek pedig semmi bajuk a meleggel. Főleg a városokban, rosszul szellőző lakásokban gond ez, ahol az ablakot is hiába nyitják ki. Így marad a légkondi, ami viszont komoly környezetszennyező a felhasznált energia miatt.

kép:electricaldealsdirect.co.uk

A Karlsruhe Technológiai Intézet munkatársai kidolgoztak egy igen érdekes ötletet, melyhez igazából “csak” az anyagi támogatás hiányzik. A kérdés, amire a megoldást keresték az volt, hogy a klímaberendezéseknek nem lehetne-e valahogyan csökkenteni az ökológiai lábnyomát. A válasz pedig szerencsére pozitív volt.

Egy kis csavar

Kézenfekvő lenne az elképzelés, melyben az energiafelhasználást lehetne csökkenteni, de nem ez volt az, mely végül egy életképes lehetőséggénőtteki magát.

A kutatók a klímaberendezéseket úgy alakítanák át, hogy azok képesek legyenek a légkörből felvenni a szén-dioxidot. Ez már önmagában is örvendetes dolog lenne, de a felvétel nem elég, azzal kezdeni is kell valamit. Így a gép vizet is felvenne a levegőből, és egy többrészes folyamat során szénhidrogén-alapú üzemanyagot állítana elő.

kép:talklocal.com

A tudós társadalom örömmel üdvözölte az elképzelést, de sokan vélik úgy, hogy az eredeti formában, vagyis az egyének által működtetett verzióban nem lesz életképes, egyrészt a költségek, másrészt a bonyolultság miatt. A közösségi olaj azonban, ahogyan a kutatók nevezik, önmagában nagyon is életképes elképzelés, mindemellett pedig az ötletgazdák víziójuk megvalósulásában segítő partnerre is lelnek az időben. Minél több idő telik el, a világnak és a vezetőknek annál égetőbb szüksége lesz a megoldásra, így eljön az a pont, ahonnan már komoly állami támogatással lehet számolni, ez pedig az átalakított klímák tömeges elterjedését vetíti előre.

lead kép:en.wikipedia.org