Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Hiába a szénlobbi, az USA-ban is nyert a Nap és a szél

null

Az USA energiatermelésében a szén egy olyan tényező, amit nem lehet megkerülni. Trump elnöksége pedig be is betonozza ezt a helyzetet, hiszen nem éppen a környezetbarát megoldások előtérbe helyezése a célja az üzletemberből politikussá avanzsált vezetőnek.

Párizs után

A világ megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy az USA bizony nem kíván tovább részt venni a párizsi klímaegyezmény megvalósításában. Trump elnök ugyanis már kampányában is beígérte, hogy ez az egyik első lépése lesz, hiszen a szén nagyon jó erőforrás, miért is kellene vele leállni. A globális felmelegedés rémét pedig egyszerűen elintézte azzal, hogy kitaláció, spekuláció. Tudtuk, hogy nincs igaza, de ezt mind a mai napig nem ismeri el teljes mértékben az elnök, hiszen foggal körömmel ragaszkodik a szénenergiához.

kép:telegraph.co.uk

A történet szépsége, hogy az államok vezetőinek más a hozzáállása, és sorra nyílnak a támogatott napelem és szélerőműparkok, sőt, több állam azt is jelezte, hogy az elnök kijelentése ellenére továbbra is tartják magukat a meghatározott célértékekhez, vagyis ők nem kívánják elhagyni a párizsi kílmaegyezményben részt vevő országok csoportját.

Most fordult a kocka

Az USA nem csak területileg hatalmas ország, hanem gazdaságilag is egyik a legjelentősebb régióknak, ráadásul károsanyag-kibocsátásban is az elsők között lohol. Így ebben az országban még erőteljesebb a figyelem minden megújuló energia kihasználásra irányuló kezdeményezéssel kapcsolatban.

kép:bu.edu

Most pedig a kocka is a természet javára fordult, amihez azért az időjárás is nagyban hozzájárult. A lényeg azonban az, hogy az USA területén működő nap- és szélerőművek összteljesítménye a múlt hónapban 2,322 millió megawattóra volt, míg a szénenergia csupán 1,997 millió megawattóra teljesítménnyel zárt. A megújulók így bizonyítottak, a kétkedők számára is, és még fognak is, hiszen a szakemberek szerint májusban is messze verni fogják a megújulóenergia értékei a fosszilis energiahordozókét.

A jó hír mellett azonban azt is tudni kell, hogy bár a szén az egyik legnagyobb mumus, ha a klímaváltozásról van szó, az USA gazdasága még mindig óriási mértékben függ a természetes gáz használatától is a szén mellett, vagyis a megújuló energia kitermelésének még nem érkezett el a hajrája, még sokat kell tenni azért, hogy az egyik legnagyobb szennyező hátrébb szorulhasson a rangsorban.

lead kép:davebuemi.com