Május 23. Csütörtök, Dezső

Ha pazarolja az élelmiszert, segíti a klímaváltozást!

null

A klímaváltozással kapcsolatosan nagyon sok szó esik arról, hogy kevesebbet kellene közlekedni, vagy inkább a tömegközlekedést kellene választani az autó helyett. Oda kell figyelnünk a szelektív szemétgyűjtésre, valamint az energiatermelésünkre, amennyire csak lehet. De kevesebbszer kerül elő az élelmiszerpazarlás, pedig erősen befolyásolja az egyenletet.

Pazarlás

Nem is hinnénk, hogy a “fejlett” világ micsoda pazarlásra képes, ha az élelmiszerről van szó. Miközben tisztában vagyunk azzal, hogy a világ egyes részein milliók éheznek. Európában az éves élelmiszerpazarlás 88 millió tonna!

kép:phys.org

Ez a döbbenetes szám nem csak azt jelenti, hogy olyan élelmiszerekre költünk súlyos tízezreket, melyek igazából a kukában végzik, hanem azt is, hogy jelentősen hozzájárulunk a klímaváltozáshoz a durva túlfogyasztásunkkal, és pazarlásunkkal.

Nem is arról van szó, hogy mekkoraösszeget lehetnemegspórolni, hiszen sokan gondolják úgy, hogy havi közel 10 000 forintnyi pazarlás igazán belefér, ha már annyit dolgoznak érte. De az élelmiszerek ilyen hanyag kezelése a bolygónak is hatalmas károkat okoz!

Klíma szempontok

Amikor az élelmiszert kidobjuk, akkor az a szeméttelepre kerül, majd vár, hiszen a feldolgozás nem egyik napról a másikra történik - ha történik egyáltalán valamilyen feldolgozás. Amíg pedig vár, addig bomlik, miközben metán, szén-dioxid és más üvegházhatású gázok keletkeznek. Ez egy ember által kidobott mennyiségnél elenyésző gáz, 88 millió tonna esetében azonban már számolni kell vele.

kép:futureagenda.org

Csakhogy nem csak a kidobás jelent terhet a Földnek, hanem a termelés is. Egyre - másra írtjuk az esőerdőket és mindenféle természetes környezetet, hogy élelmiszereket tudjuk termelni. Ehhez hatalmas mennyiségben használunk el ivóvizet, amiből egyre kevesebb van a bolygónkon, mindezt pedig csak azért, hogy a megtermelt mennyiségből döbbenetesen sokat egyszerűen kidobjunk.

A klímaváltozás elleni küzdelem nem azt jelenti, hogy az ember feltetet három napelemet a házára, és hátra dől. Attól nem vagyunk előrébb, ha a szelektív szemétgyűjtés során heti 5-6zsáknyiműanyagot dobunk ki. Igaz, hogy szétválogatva, de ez akkor is nagyon nagy mennyiségű szemét, amivel később nem tudunk mit kezdeni. A harc egy életmódváltással nyerhető csak meg, amire vagy önként adjuk a fejünket, és ebben az esetben egy élvezhető és élhető környezetet kapunk, vagy rákényszerít minket a változás, ebben az esetben azonban a környezetünk folyamatos élethalál harcra kötelez majd minket. A váltás tehát mindenképpen be fog következni, a kérdés csupán az, hogy mi döntünk róla, vagy rákényszerülünk egy lényegesen rosszabb verzióra.

lead kép:realsimple.com