Június 19. Szerda, Gyárfás

Egy erős kávé a napelemeket is turbózza

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A napelemek területén a fejlesztések folyamatosak, ami köztudott. De nem csak a teljesítményük fokozása a cél, hanem az is, hogy képesek legyenek a szilíciumot kiváltani valami más anyaggal, mivel ennek költségei igen magasak, ami gátolja a totális napelem forradalmat.

Perovszkit

A napelemek lehetségesanyagaiközt aperovszkitalapúak igen jól szerepelnek. A kálium-titanátoxid, melyet ezekhez a szerkezetekhez használnak, könnyebben szerezhetőbe, mint a szilícium, és a felhasználhatósága is igen jó.

kép:hu.wikipedia.org

Az árra vetített energiatermelése közel azonos a bevett anyagéval, vagyis ezen a téren egyelőre nem teljesít olyan jól aperovszkit, mint kellene, hiszen azonos termeléshez az alternatív napelemből többre lenne szükségünk. Ezen azonban már dolgoznak a szakemberek, és most meglepő összefüggésre jöttek rá, mely pedig eredetileg viccnek indult.

Kávé

Sokan vagyunk úgy areggeleinkkel, hogy egy jó erős kávé nélkül nem is próbálkozunk azzal, hogy felébredjünk, mert úgy is reménytelen lenne. Ez igaz a tudományos világ sok résztvevőjére is. Aperovszkitnapelemek kutató közt pedig egyik reggel felmerült egy vicces ötlet: ha a kávé felpörgeti az embert, akkor vajon felpörgeti a napelemek teljesítményét is?

A vicc szöget ütött a kutatók fejébe, és végül utánanéztek a dolognak. Kiderült, hogy a koffein, mint alkaloid bizony emeli aperovszkitnapelemek hatásfokát, méghozzá nem is kevéssel, akár3%-alis(17%-rólközel 20%-raemelkedett). A kémiai kötések, melyeket a koffein létrehoz a panelekben ráadásul még a tartósságukat is megnöveli, sőt, a hatásfok-növekedés magas hőmérsékleten is jobban megmarad. Ez azonban csak aperovszkitesetében igaz, a hagyományos, szilícium alapú napelemeknél nem működik.

kép:oldsmokeybbq.hu

A jó hír nekünk, fogyasztóknak a legjobb, hiszen a kutatások folyamatosan sikerrel zárulnak, a napelemek hatásfoka, tartóssága egyre növekszik. Ez pedig le fogja nyomni az árakat, ha aperovszkitvalóban képes lesz beváltani a hozzá fűzött reményeket - márpedig nagyon úgy tűnik, hogy nem lesz vele gondja. Bár aperovszkitsem hever minden sarokban, az ilyen anyagú napelemek előállítási költségei lényegesen alacsonyabbak, csupán az ötöde a szilícium alapú rendszerekének.

lead kép:eu.azcentral.com