Június 16. Vasárnap, Jusztin

Az EU betiltott egy sor egyszer használatos műanyagot - már hivatalosan is!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

És igen!Végre, idáig is eljutottunk! Az EU döntött, az egyszer használatos műanyagok pedig mehetnek a süllyesztőbe!

Lépni kellett

Egyre több híradás, tanulmány és tudományos beszámolóvilágítottrá arra a tényre, hogy a műanyagszennyezettség mértéke döbbenetesen nagy. Ez főleg a tengerek és óceánok által partra mosott műanyag mennyiségében mutatkozik meg. Egy új tanulmány ráadásul arra is rámutatott, hogy az eddigibecslések, melyek a szennyezettség mértékét igyekeztek megmutatni, nem számoltak azzal a ténnyel, hogy a partra mosott műanyag egy jelentős részét a hullámzás eltemeti. Vagyis a műanyagok mennyisége lényegesen több, mint az eddig hittük.

kép:rappler.com

Az európai partokon a 10 leggyakoribb műanyaghulladék közt a legtöbb egyszer használatos darab. Ezek azok az igazából könnyen helyettesíthető eszközök, melyek átlagos használati ideje csupán néhány perc, sőt, sok esetben csak néhány másodperc. Azáltalukokozott kár azonban hatalmas, ráadásul jelentős részük még csak nem is újrahasznosítható - bár az újra felhasználáshoz legalább össze kellene gyűjteni őket.

Betiltva

Egy ideje már az Európai Unió általánosügyekkel foglalkozó tanácsa előtt volt a kérdés: lépjen-e azEuaz egyszer használatos műanyagok ügyében, vagy sem. Most pedig megszületett a döntés: elbúcsúzhatunk a műanyag evőeszközöktől, tányéroktól, poharaktól, lufipálcáktól, fültisztító pálcáktól és szívószálaktól.

Ezek a tárgyak ugyanis a 10 leggyakrabban előforduló hulladék közt vannak, amit partra mos a víz az európai partokon. Ráadásul ezek alternatív eszközökkelhelyettesíthetőekis, így végre kivonják őket a forgalomból 2021-től.

kép:tes.com

Ezen felül a tagállamok abban is megállapodtak, hogy 2029-ra a műanyag palackokbegyűjtése90%-os határérték felett lesz, valamint 2025-ig 25%-ban, 2030-ig 30%-ban újrahasznosított anyagból kell készülniük ezeknek a palackoknak. Az irányelv mindenkire érvényes, ez alól kibújni nem lehet. Tény, hogy ennél jóval szigorúbb rendszert is felállíthatott volna a törvényhozás, ám ez is nagy lépés.

A világ műanyag-függősége ugyanis egyre csak nő, holott csökkenteni kéne azt. Annyira megszoktuk, hogy a boltba nem viszünk magunkkal semmit, hiszen úgyis kapunk zacskót, hogy ma már nem is jut eszünkbe: csak egyetlen mozdulat lenne betenni egy vászontáskát, kosarat, vagy akár egy műanyag zacskót, és akkor eggyel kevesebbet kellene elhasználni.

lead kép:foodrevolution.org