Június 13. Csütörtök, Anett

Amerikában egyre többen szavaznak a műhúsra

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A húsevés - illetve pontosabban az állattenyésztés, mely ezzel erősen összefügg - egyik nagy mozgatórugója a klímaváltozásnak, és a biológiai sokszínűségeltűnésének, az erdőirtásokrólmár nem is beszélve. Ez az oka annak, hogy ma már lehet kapni műhúst, akármilyen furcsán hangzik is ez.

Műhús?

Érdemes ezt a kifejezést tisztázni, hiszen nem mindenki ugyan arra gondol a hallatán. Aműhústakarhatja azt a készítményt, melyet laboratóriumi körülmények között sejtekből növesztenek, vagyis továbbra is állati eredetű táplálékról van szó, csak éppen a hús eredeti gazdája sohasem sétálgatott a legelőkön, maximum az, melytől az a pár sejt származik. Ugyanakkor műhúsként definiáljuk azokat a készítményeket is, melyek ízükben, állagukban szinte tökéletesen megegyeznek a hússal, mégis növényi eredetűek. Elkészítésüknél főleg szóját, borsót és babot használnak fel, míg színüket jellemzően a cékla adja.

kép:care2.com

Ez utóbbi termékek természetességük miatt sokkal előbb a piacra tudtak lépni, méghozzá igen nagy sikerrel. A tőzsdén jegyzettBeyondMeat- mely cég mögött nem kisebb személyek állnak, mint LeonardoDiCaprio, vagy BillGates- két nap alatt 1.5 milliárd dolláros értékről 4 milliárd dollárra gyarapodott.

Tényleg jó?

Maga a növekedés nem semmi,főlegha azt is hozzávesszük, hogy az USA területén a húsfogyasztók 25%-a szívesebben választja a műhúst, mint az igazit, akkor a siker még szebben cseng - dacéra annak, hogy a cég egyelőre messze nem nyereséges.

De vajon aműhústényleg olyan jó nekünk? A felmérések szerint avegantáplálkozás a bolygó számára kifejezetten jó, az embernek már kevésbé. A szervezetet ugyanis a kutatások alapján erősen megterheli ez az életmód, ugyanakkor a tudomány számára ma már nem lehetetlen ezt a terhelést kompenzálni, így az étrend tökéletes lehet.

kép:agweb.com

A másik szeglet azonban már egy kissé árnyaltabb. A szója ugyanis - bár növény, vagyisfotoszintetizálés oxigént termel, valamint szén-dioxidot köt meg – vízigényes növény, melynek termesztéséért már most is hatalmas erdőségeket irtottak ki. Mindamellett ösztrogén azonos anyagokat tartalmaz, vagyis nagy mennyiségben erősen hatással van a hormonháztartásra és a nemzőképességre is. A növényiműhúscsak abban az esetben lehet igazi alternatívája a vágóállatoknak, amennyiben a szükséges növények termesztésénél a vertikális megoldásokat is alkalmazzák, ami azonban kifejezetten megdrágítja az előállítást. De valamit valamiért.

lead kép:investmentu.com