Június 18. Kedd, Arnold, Levente

A tengerfenéken van az egyik legnagyobb szén-dioxid faló, érdemtelenül elfeledve.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Amikor klímavédelemről van szó, arról, hogy meg kell kötni a levegőben lévő szén-dioxidot, akkor jellemzően azesőerdőkjutnak eszünkbe. Pedig nem ezek a területek a legnagyobb co2 elnyelők, bár életbevágóan fontosak.

CO2 temető

A szén-dioxid megkötésében a növények verhetetlenek. Vagyis nem, mivel a legnagyobb mennyiségben, akár 50%-kalnagyobb mértékben az óceánok nyelik el a légköri széndioxidot, és nem a szárazföldi növények.tulajdonképpenez nem is meglepő, hiszen lényegesen nagyobb területet fednek le a tengerek és óceánok, mint a szárazföldek, ahol persze nem mindenhol adottak a körülmények a buja növénytakaróhoz.

kép:nwf.org

Vagyis az óceánok ilyen tekintetben lenyomják a szárazföldi növényzetet. Egy friss kutatás pedig arra is rámutat, hogy a tengerek lakói közül érdemes néhánnyal komolyan számolni, ha a klímaváltozás megállítását valóban szeretnénk.

Éljen a tengeri fű

Nem igazán van olyan ember, aki szívesen úszkál egy tömött, sötét folt felett a tengerben, még akkor sem, ha tudja, az alatta elterülő részen tengeri fű növekszik. Ez ugyanis sokszor zsigeri félelmet vált ki: mi lehet alattam, mi rejtőzhet a fű közt. Ennek megfelelően sok strandon nem is találkozhatunk vele, pedig kellene. A tengerifű ugyanis képes megállítani a talajeróziót, mely a tengerszint emelkedésével együtt jelentkezik.Ezenkívülmegakadályozza a szervesüledék visszakerülését a tengerekbe, így pedigelkerülhetőeka nagy kiterjedésű algavirágzások, mely élőlények millióit pusztíthatják el.

kép:fincaturismo.com

A klíma szempontjából is érdemes foglalkozni a tengerfű félékkel. A szén-dioxid elnyelő képességük ugyanis döbbenetesen nagy. Egységnyi területen háromszor annyi veszélyes gázt képesek megkötni, mint azesőerdők, ami nem kis teljesítmény, hiszen egyszerűen csak fűről van szó. Mindezeketösszevetve a gyűlölt, fűvel borított tengerfenék jóval értékesebb, mint hinnénk. Az állatok számára pótolhatatlan életteret jelent, nekünk, embereknek pedig komoly segítséget, így pénzben is kifejezhető az értéke, mely nem kevesebb, mint 4 billió dollár. Ennek megfelelően a tanulmány is rámutat arra, hogy igen elhanyagoltan kezeljük ezeket a növényeket, melyek hatalmas lehetőségeket rejtenek magukban a klímaváltozás elleniküzdelemterületén.

lead kép:coresciences.org