Május 3. Péntek, Irma, Tímea

60 centis tengerszint emelkedés? Lesz az 2 méter is....

Éghajlat
2019. május 30. 16:00
null

Aklímaváltozássalkapcsoltban a legrosszabb, hogy nem igazán tudunk adatokra támaszkodni.Azzal tisztában vannak a szakemberek, hogy mi történt eddig, de azt már lényegesen nehezebb megmondani, hogy mire is lehet számítani.

Rémhírek, vagy alábecsült veszélyek?

A globális felmelegedéssel kapcsolatban az emberek egy része úgy érzi, rémhíreket olvas, amiknek csupán maximum egy kis része igaz. Ennek oka egyrészt az azapokaliptikusvízió, amivel ezeket a tényeket tálalja a média, másrészt pedig egyolyanapróság, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni: a hibaszázalék. Az előrejelzések alkalmával ugyanis a legvalószínűbben bekövetkező események sorával számolnak csak, aminek esélye más kisebb, az kimered a szórásból.

kép:anthropocenemagazine.org

Akkor ez most azt jelenti, hogy nem is olyan rossz a helyzet? Sajnos nem. A helyzet rossz, és egyelőre a károsanyag kibocsátás is egyre csak nő. Ezen adatokalapjánképesek a tudósok előre számolni, ami nem teljesen biztonságos jelzés, hiszen azt mutatja, ha a mostani trendet követjük, akkor mi is lesz.

De, hogy rámutassunk, hogy az apokalipszis, melyet a tudósok többsége vizionálnem légből kapott lehetőség, egy új tanulmányt is mutatunk.

Miért más?

A friss tanulmány szélesebb adatkörrel dolgozik, mint az eddigiek, vagyis azokkal a lehetőségekkel is számol, melyek bekövetkezténekvalószínűségekisebb. Mindezt persze nem szórakozásból, hanem azért, mertatermészetmár sokszor megmutatta: aminekstatisztikailagkicsi az esélye, az attól még vidáman megtörténik, csak éppen nem számítunk rá.

kép:canadiangeographic.ca

Nos, az új tanulmányazzalszámol, hogy a világon a felmelegedés mértéke nem áll meg az 1,5°C-nál, sőt 2°C-nál sem, hanem egészen 5°C-ig emelkedik majd. Ebben az esetben pedig - bár a legtöbb számítás nem veszi figyelembe, de a Kelet-Antarktiszjege is olvadásnakindulhat. Mindent beleszámolva, a valóban nagyon kicsi eséllyel bekövetkező lehetőségeket azonban mégmindigkihagyva egy igen pesszimista kép bontakozik ki. Az így készült előrejelzésben ugyanis a tengerszint emelkedése nem 60 centiméter, vagy nagyon rossz esetben egy méter, mint ahogyan most számol a világ. Akár két méter fölé is emelkedhet a szint, ami az ismert szárazföldek 1.79 millió négyzetkilométernyi területétől búcsúzhatnánk el, mely majdnem akkora, mint Mexikó, és ennek a területnek jelentős része mezőgazdasági övezet - mint például a Nílus deltája - vagyis az élelmezésre is jelentős hatással lehet.

lead kép:totalmortgage.com

víztengerelőrejelzésklímaembertudomány