Március 2. Szombat, Lujza

3% termőterület- ennyi választ el minket a kipusztulástól

Éghajlat
2019. május 07. 08:00
null

Ha az emberiség túl akarja élni a klímaváltozást – márpedig ez a határozott cél -, akkor kénytelen lesz szélesebbre nyitni a szemét, mint azt most teszi, mert a túléléshez meg kell látni azokat az összefüggéseket, melyek évmilliók óta előttünk hevernek.

Nem csak a klíma

Bár a legfontosabb feladatunknak most a klímaváltozás elleni küzdelmet tekintjük, több tudós is felhívja arra a figyelmet, hogy ez kevés, hiszen a nagy képnek csak egy részletével foglalkozunk. Ahhoz, hogy fennmaradásunk valóban biztosítható legyen, háromfrontos háborút kell vívnunk önmagunk ellen.

kép:delhir.info

Egyrészt a klímaváltozásnak kell megálljt parancsolni azzal, hogy átértékeljük fogyasztási szokásainkat, és átállunk teljes egészében megújuló energiatermelésre. Itt azonban nincs vége. Komoly figyelmet kell szentelni a biodiverzitás megőrzésének, hiszen a Földi élet alappilléréről van szó, nélküle a túlélés egyszerűen nem megoldható. És nem utolsó sorban arról is gondoskodnunk kell, hogy ha életben maradtunk, továbbra is legyen mit ennünk, vagyis a termőterületeinket is meg kell óvni, ami nem is olyan egyszerű, mint előre tűnik.

A termékeny föld

A föld, melyen termesztünk érzékeny egyensúlyban van (mint ahogyan a természetben gyakorlatilag minden, amit rendre elfelejtünk). Benne igen nagy mennyiségben találhatunk szenet, melyet a terület kizsákmányolásával, a túlöntözéssel és más fejlett mezőgazdasághoz tartozó problémás lépéssel a légkörbe juttatunk. Ez egyrészt fokozza a klímaváltozást – ráadásul igencsak jelentős mértékben -, másrészt a tápanyagok elvesztegetése miatt visszafogja azoknak a növényeknek a növekedését, melyek megkötik a co2-t.

kép:delhir.info

Nem is hinnénk, hogy ez mekkora gond, de Jane Rickson, a brit Cranfield Egyetem talajszakértője rámutat a problémára, méghozzá fájdalmasan tisztán. Az egész bolygón a mezőgazdasági művelésre alkalmas területek mérete - vagyis amik az emberiséget el kell, hogy tartsák - 3%. Nem csalás, nem ámítás, kerek 3% az, amitől ételt remélhetünk, így nem is lehet azon csodálkozni, hogy jelenleg a világ népességének közel fele nem jut megfelelő tápanyagdús mezőgazdasági területhez. És hogy még elkeserítőbb legyen a kép: az a bizonyos 3% minden egyes évben csökken, évente 75 milliárd tonna termőfölddel a földrombolás miatt.

Innen pedig könnyen értelmezhető a tudós nagyon is érzékletes hasonlata, melyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a Föld felszínét borító vékony termő talajréteg az a vonal, mely elválaszt minket a kipusztulástól, így érdemes lenne megőrizni azt!

lead kép:magyarmezogazdasag.hu

klímatermésemberéletföldétel