Május 23. Csütörtök, Dezső

Trump újabb csatát bukott a természetvédelemmel szemben

null

Donald Trump egyik legszívbemarkolóbb elnöki rendelkezése az volt, amikor engedélyezte a Jeges-Tenger északi részén az olaj és gázkitermelést. Ezzel hatályon kívül helyzet az előző elnök, Barack Obama védő rendelkezését, mellyel megtiltotta a térségben a kitermelést , tekintettel annak biológiai sokszínűségére, a korall, ritka hal, tengeri emlős, kiemelten pedig a cetállományra. Persze nem utolsó sorban az alaszkai őslakosok védelmét is magában foglalta ez a rendelkezés.

Jegesmedvék? Ugyan már!

Trump elnök lépése, bár elkeserítő volt, de azt nem lehet mondani, hogy bárkit is meglepett volna. Hiszen az elnök nyíltan támadta a klímaváltozással foglalkozó tudósokat, mondván az egész csak cirkusz, igaz, azóta belátta, hogy azért csak lehet valami abban, amit mondanak. Kormánya azonban folyamatosan és nagy erőkkel rombolja az USA természetvédelmét, többek közt azzal, hogy a környezetvédelmi ügynökségélére sikeresen kinevezett egy szénipari lobbistát. Trump kötődése az olaj és szénipari vállalatokhoz vitathatatlan, hiszen hatalomra kerülését is nekik köszönheti.

kép:telegraph.co.uk

A lépés azonban most sem ment olyan simán, mint azt az elnök gondolta. Hasonló dolog történt akkor is, mikor az USA vezetője kijelentette, kilépteti országát a párizsi klímaegyezményből. Erre válaszul a tagállamok sorban jelentették be, hogy tudomásul veszik az elnök lépését, ellenben ők maguk kitartanak az egyezményben foglaltak mellett, és mindent elkövetnek a klímaváltozás megállításáért.

Az elnöki rendeletet most egy alaszkai szövetségi bíró függesztette fel, vagyis a kitermelés egyelőre nem lehetséges.

Jogi akadályok

A Trump kormányzat az USA partjai mentén szinte mindenhol támogatja az offshore kitermeléseket, így nem csoda, hogy az alaszkai régió is áldozatává vált ennek a tervnek. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a helyi politikusok zöme örült a lehetőségnek, hiszen ettől várták az állam gazdasági fellendülését.

kép:takepart.com

Egy környezetvédelmi szervezet, a Biológiai Sokszínűség Központja azonban pert indított az elnöki rendelkezés ellen, és meg is nyerte azt. Sharon Gleason bírónő indoklásában elmondta, hogy az előző elnök, Obama rendelkezésének megfogalmazása úgy szólt, hogy a rendelkezést korlátlan időre terjeszti ki. Ez pedig azt jelenti, hogy Trump nem törölheti csak úgy el ezt a szabályt, azt csak a kongresszus teheti meg. és amíg ez nem történik meg, addig a terület, az összes jegesmedvéjével, koralljával, cetjével és különleges kultúrájával érinthetetlen marad.

lead kép:hakaimagazine.com