Április 20. Szombat, Tivadar

Tibet szembe kell nézzen a hullámok erejével is, hiába a világ legmagasabban fekvő helye

Éghajlat
2019. április 16. 16:00
null

Tibet gyönyörű fennsíkjainak gyöngyszemei a gleccsertavak. Ezek a kristálytiszta vizű képződmények az olvadó gleccserekből keletkeztek, és a vizet a jégárak völgyei fogják fel. A különleges látvány vonzza a turistákat, de sajnos veszélyeket is rejt magában, amivel foglalkozni kell.

Klímaváltozás

A klímaváltozás – ahogyan az már többször ki is lett fejtve – különösen erősen érinti azokat a területeket, melyek gleccsereket tartalmaznak, de nem a sarkok közelében helyezkednek el. Tibet pedig szerencsés helyzetben van, hiszen a fenséges Himalája ölelésében található.

kép:pinterest.ie

Gleccser itt van bőven, és a felmelegedés is erdősen érezhető. Volt már szó arról, hogy az olvadás előhozza a holtakat a legmagasabb csúcsokon, és arról is, hogy a többletvíz először áradásokat okozhat a folyókban, melyek a gleccserek olvadékaiból táplálkoznak, később pedig aszály sújtja majd a területet a jég eltűnése miatt.

Most egy svájci és kínai kutatókból álló csoport egy igen átfogó tanulmány készítettek, melyben felmérték az itteni gleccserek olvadását, és annak hatásait a környező településekre. Így rávilágítottak egy új problémára, mégpedig a gleccsertavak jelentette veszélyekre, melyekkel eddig nem foglalkoztak annyit, mint kellett volna.

Életveszélyesek lettek

A gondot nem a tavak megléte, sokkal inkább a gleccserolvadás okozza. Azon belül sem a víztöbblet, hiszen azt a folyók elvezetik.

Tibet területén 1300 gleccsertavat tartanak számon, melyek közül 210, vagyis a tavak 16% komoly fenyegetést jelent a környező településekre, mivel igen közel helyezkednek el azokhoz. A fenyegetést pedig a leszakadó jégtömbök jelentik, melyek a vízbe zuhanva hatalmas hullámokat gerjesztenek, akárha cunamival néznénk szembe. Ezek a hullámok pedig bőven túlnyúlnak a tavak határain, így elmossák az alattuk fekvő településeket. Hatalmas mennyiségű vízről van szó, így ez nem egy áradáshoz hasonlít, sokkal inkább egy olyan jelenség, mely letarolja a lakóházakat, elsöpri az utcákat, autókat, embereket.

kép:china-tours-online.com

A helyi kormányzat éppen ezért kiemelt figyelmet kell, hogy fordítson ezekre a tavakra – ahogyan azt a tanulmány javasolja. Azt, hogy a tavak veszélyesek is lehetnek a vezetésnek nem kell sokat magyarázni, hiszen például a 30 legveszélyesebb víztömeg között említik a Cirenmaco tavat is, mely 1981-ben 2000 ember halálát okozta, amikor kiöntött medréből.

lead kép:travelogyindia.com

KlímavízTibetgleccserhullámvároshaláléletjég