Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Olcsóbb és jobb napelemek jönnek a piacra

null

A napelemek fejlődésének fő vonala a teljesítményük fokozása, hiszen az átlagosan 10% és 15% között mozog. Ez pedig nem kifejezetten magas érték, de ezen kívül is van gond a modulokkal. Nevesen a súlyuk, ami hatalmas, emiatt a telepítésük körülményes, és bizonyos méretek felett nem is kivitelezhető.

Túl nehéz

Egy átlagos napelem borítása üveg. Ez védi magét az energia kinyerésére képes részeket. Persze ez az üveg kezelt, törésálló, portaszító réteggel van bevonva, de ettől még üveg. És mint ilyen, elég nehéz.

Az átlagos napelemek súlya nagyjából 15-20 kilogramm négyzetméterenként, ami alapvetően nem is tűnik soknak. Egy családi hát tetején elhelyezett 20 napelem így 400 kilókörüli terhelést jelent, ami a tető gond nélkül elvisel. Vagyis az átlag napelemek az átlag felhasználónak tökéletesek.

kép:sunman-energy.com

Még akkor sincsen nagy baj, ha földre telepített napelemparkokat veszünk alapul, hiszen a föld könnyedén elbír akármennyi modult. De az ipari felhasználás más területei már problémásak lehetnek. A lapos tetős gyár és más ipari épületek teherbírása ugyanis véges, így napelemből sem lehet annyit telepíteni rájuk, mint szeretnénk.

Üveg helyett kompozit

Egy kínai vállalat, a Sunman szabadalmaztatott egy variációt a napelemekből. Ezekben az üveg borítás helyét egy speciális kompozit veszi át. A lapok karc és törésállóak, és természetesen taszítják a vizet és a port is. A napelemek súlya pedig a cserének köszönhetően 3.5-5 kilogramm négyzetméterenként, ami jelentős különbség. Ezáltal a napelemek nem csak könnyebben kezelhetőek és szerelhetőek, szállításuk sem igényel akkora környezetterhelést, és felszerelésük is gyorsabb. Ráadásul a kompozitréteget ragasztással is rögzíteni lehet a napelemeken, így a csavarok súlya is megspórolható.

kép:sunman-energy.com

Mint azt említettük, a lakóházak esetében ez a súlykülönbség nem igazán jelent semmit, ám a cég becslései alapján világszerte találhatunk olyan nem lakás céljára használt lapostetős épületeket, melyek teherbírásuk miatt nem viselnek annyi napelemet, mint lehetne. Ezek összes felszíne kb. 360 millió négyzetméter. Ez pedig már elég nagy felület ahhoz, hogy foglalkozzon vele egy cég, és elég nagy ahhoz is, hogy jelentős mennyiségű energia termelésére legyen képes még világviszonylatban is.

Ráadásul a kompozittal fedett napelemek teljesítménye 18% körüli, vagyis még jobb is, mint hagyományos kidolgozású társaiké.

lead kép:inhabitat.com