Május 25. Szombat, Orbán

Mire elég a technológiánk a klímaváltozással szemben?

null

A világ egyre csak keresi a választ arra, hogy hogyan lehetne a légkörből kivonni a szén-dioxidot. Mert ha erre elfogadható megoldást találunk, akkor minden maradhat a régiben, nem kell a villanyautó, nem kell a napelem. De van ilyen megoldás?

Felcsillanó remény?

A kanadai Carbon Engineering szerint megoldható, hogy a légkörből olcsón ki lehessen vonni a felhalmozódott szén-dioxidot. Ez az elképzelésük pedig nagyon úgy tűnik, nem csak szerintük működőképes, hanem a befektetők szerint is, mivel a projekt kiterjesztésére 68 millió dolláros tőkeinjekciót kaptak. Ez már nem a fejlesztésre megy, arra anno30 millió körül költöttek, ez az összeg már arra kell, hogy valóban működtethessék a rendszerüket.

kép:qz.com

Az ígéretes lehetőség tulajdonképpen egy nagyobb torony, vagy inkább kürtő, amibe ventilátorok segítségével beszívják a levegőt, ott pedig különböző kémiai folyamatok során kivonják belőle a szén-dioxidot. A nagyjából egy családi ház méretű egységbőljó párat kell telepíteni, hogy hatékony is lehessen, de a módszer működik, és 100 dollárért lehet vele kinyerni egy tonna üvegházhatású gázt. Ez az összeg pedig jóval alacsonyabb, mint bármi, amit eddig sikerült felmutatni. A cég reméli, hogy a kérdéses árat elérik 10 éven belül, mert ugye ehhez azért több berendezés kell. Egyelőre 600 dolláros áron képesek működni, mi még mindig nagyon jó, és a kivonás mennyiségét tekintve is bizakodóak.

Akkor meg vagyunk mentve?

A bizakodó számok üzletileg értendőek. A cég legoptimálisabb becslései szerint, ha minden jól megy, akkor képesek lesznek a globális kibocsátás egy, azaz 1 egész százalékát kivonni a légkörből. A szomorú az, hogy ez már tényleg hatalmas teljesítmény lenne.

A tudósok szerint a kivonásra váró mennyiség nagyjából 1300 milliárd tonna, amit sem ezzel a módszerrel, sem egyik, eddig megismert lehetőséggel nem lehet még csak megközelíteni sem. Vagyis aki arra játszik, hogy mindenféle változtatás nélkül megúszhatjuk a globális felmelegedést, az hatalmasat téved.

kép:sierraclub.org

A tudósok mind a mai napig, mindenféle technikai megoldás mellett is az egyetlen lehetőségnek a drasztikus változtatást látják. Ennek két összetevője van: az étkezés radikális megváltoztatása, mely főleg a lényegesen kevesebb húsról szól, illetve az újraerdősítés, méghozzá gigantikus léptékben. Ha mindkettőt már ma elkezdenénk, egyetlen generáció alatt megvalósítható lenne a negatív kibocsátási mérleg, ami egyetlen másik lehetőséggel sem érhető el!

lead kép:cleanmalaysia.com