Május 23. Csütörtök, Dezső

Magyar algapavilon a biodesign nyertese

null

A városok levegőjének minősége mostanában központi kérdés. Ez nem is csoda, hiszen emberek milliárdjai kénytelenek ezt a rossz levegőt szívni, és évente több millió ember halálát okozza a légszennyezettség. Ezen javítani a zöldterületek növelésével lehetne, de rendszerint éppen ennek az ellenkezője történik szerte a világon, nem csak a városokban. Most azonban egy magyar tervező díjazott megoldása segíthet ezen.

Szén-dioxid elnyelők

A levegő szén-dioxid tartalmának elnyelése nem könnyű feladat, azt az emberek a technikai fejlettségükkel együtt is csak borzalmasan drágán képesek megoldani. Nem úgy a növények, amik megfelelő tömegben nem csak megkötik az üvegházhatású gázt, hanem a levegőt is tisztítják a por és más káros anyagok megszűrésével.

kép: inhabitat.com


A co2 elnyelése azonban nem csak a fáknak, bokroknak és füveknek megy. A legnagyobb szén-dioxid megkötők az óceánok, és ebben erőteljes szerepe van az algáknak is, amik szintén növények, vagyis szintén fotoszintetizálnak. Csak hát az algáknak víz kell ahhoz, hogy áldásos tevékenységüket folytathassák.

Algapavilon

Miklósi Ádám elnyerte az Inhabitat Biodesign elsődíját az ötletével, melyben algákat hozott a városba. Ehhez olyan mozgatható pavilonokat tervezett, melyek gyakorlatilag bármilyen sík, és napfény érte területen felállíthatóak, és működtethetőek. A pavilon belsejében egy algaszökőkút található, mely a víz forgatásával az algák által termelt oxigént a levegőbe juttatja. Tény, hogy az algák a port nem kötik meg, de a szén-dioxid elnyelésében verhetetlenek, így tulajdonképpen kisebb, mozgatható oxigénbárokat kapunk, melyekből ha elegendő van, akkor komolyan is képesek javítani a légminőségen.

kép:kép: inhabitat.com

Plusz adalékanyag, hogy a pavilonok fenntartása tökéletesen környezetbarát, hiszen működésükhöz szükséges energiát napelemek segítségével nyerik. A pavilonok ötlete nem véletlenül kapott díjat, hiszen egyrészt már önmagában is igen elmés megoldás, másrészt pedig könnyen és gazdaságosan továbbfejleszthető. A pavilon szerkezetét például el tudjuk képzelni a toronyházak körül is, így az oxigéntermelés mértéke megsokszorozható, a levegő minősége lényegesen javítható. Ez azonban a jövő zenéje, és olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy több lehetőség közül is válogathatunk. Most már csak az van hátra, hogy lépjünk is, de gyorsan, mert ha elkésünk, annak katasztrofális következményei lesznek.

lead kép:inhabitat.com