Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Lángol Portugália és Spanyolország

null

Míg Nepálban, Afganisztánban az esőzések okoznak katasztrófákat, addig Portugáliaés Spanyolország területén a szokatlanul meleg tavasz jelenti a gondot. Sajnos itt már nem arról van szó, hogy a megszokott könnyű kabátra sincsen szükség, hanem arról, a becslések alapján eddig nagyjából 850 hektárnyi terület lett a tűz martaléka. Ezzel pedig a mostani tűzvész a legpusztítóbbnak számít Galícia területén 2017 októbere óta.

Tűz

Ennyi korai időpontban az erdő még nem szárad ki annyira, hogy komoly tüzek keletkezhessenek. Persze változik a helyzet, ha történetesen kifejezetten száraz és meleg a tavasz, és persze jelentkezik a klímaváltozás is. összességében ez azt eredményezi, hogy bár tíz helyen csaptak fel a lángok, a helyi tűzoltóságokat váratlanul érték az események.


kép:japantimes.co.jp

Mivel jelenleg 850 hektárnyi, vagyis 8.5 négyzetkilométernyi terület pusztult el, az anyagi kár jelentős. A meteorológiai szolgálat jelentései alapján nem várható, hogy a meleg enyhül, a hét elején mért 28°C lesz a jellemző a területen, és esőre is igen kicsi az esély.

Nem számítottak rá?

Valószínűleg elsőre furcsán hangzik, hogy egy ekkora kiterjedésű tűzre nem számítottak. Hiszen az erdők állapota, valamint az évek óta felhalmozott meteorológiai megfigyelések alapján a területeket a tűz kialakulásának kockázata alapján rangsorolni lehet. Ez pedig támpontokat ad arra nézve is, hogy mikorra várhatóak jelentősebb erdőtüzek, melyekre fel kell készülni.

kép:news.sky.com

A klímaváltozás azonban megkavarja ezt a működő rendszert. A helyi szakemberek szerint olyan területeken lobbantak fel a lángok, melyek nem számítanak rizikósnak, főleg nem a tavaszi időszakban. Ez pedig azt jelenti, hogy a katasztrófákra való minimális felkészülés esélye is elúszni látszik. A klímaváltozás ugyanis felborítja az eddig ismert rendszereket, így pedig kiveszi a támpontokat a tudósok kezéből, melyek segítségével legalább részben képesek voltunk előre jelezni a kiemelt veszélyeket, vagy időszakokat.

Erre pedig számos példát láthatunk, szerte a világban, hiszen bár esők, viharok, ciklonok és monszun is volt eddig, olyan pusztítást, melyet napjainkban tapasztalunk, csak ritka esetekben végeztek, mára ez rendszeressé vált.

lead kép:news.sky.com