Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Így tűnik el a szárazföld a tengerszint emelkedésével (videó)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Egyre – másra jelennek meg a híradások arról, hogy mennyire olvadnak a gleccserek szerte a világon. A sarki jég is egyre csak fogy, és a jég olvadása ellen nem igazán tudunk tenni semmit. Így pedig szembe kell néznünk a ténnyel, hogy a tengerek szintje meg fog emelkedni.

Jön a víz

Valószínűleg ez sem jelent újdonságot azoknak, akik szemmel követik a tudósításokat a klímaváltozás hatásaival kapcsolatban. Tudjuk, hogy emelkedik a tengerek szintje, és azt is tudjuk, hogy ez veszélyeztet néhány egzotikus szigetcsoportot is. Együtt is érzünk, de azért az is ott motoszkál a fejünkben, hogy szomorú dolog, de hát sajnos úgysem valószínű, hogy valaha eljutottunk volna például Bora-Bora szigetére, így ha eltűnik, akkor is csak a képeket nézegethetjük majd, meg így is.

kép:anthropocenemagazine.org

Csakhogy a tengerszint emelkedése nem csak az egzotikus szigeteket veszélyezteti. Jelenleg a párizsi klímacél nem kifejezetten közeli, vagyis az, hogy sikerüljön a globális felmelegedést az iparosodást előtti hőmérséklethez képest 1,5°C-os emelkedésen tartani, egyáltalán nem egyszerű feladat. Még a 2°C esetében is azt láthatjuk, hogy a szakemberek megosztottak, sikerülhet-e egyáltalán a célkitűzés.

Szomorú tény, hogy bár egyre több ember tüntet a klímaváltozás elleni hathatósabb lépésekért, a világ szén-dioxid kibocsátása emelkedik, ahogyan a metán kibocsátás, és más üvegházhatású gázoké is. a melegedés pedig a jeget biztosan érinti,ahogyan a környezetében élőket, valamint azokat, akik a tengerpartokon, vagy azok közelében élnek. A gleccserek emberek milliói számára biztosítják az ivóvizet, így olvadásuk katasztrofális következményekkel jár majd, de nem csak a vízhiány, hanem inverz módon a víztöbblet miatt is.

A National Geographic munkatársai egy videón mutatják be, hogy mit is jelent a világ számára, ha a jég elolvad. Ezt ugyanis valahogy nehéz felfogni, amíg az ember nem látja. A közel 66 méteres tengerszint emelkedés pedig nem csak azt eredményezi, hogy a malibui strandon álló sok millió dolláros luxusnyaralókba befolyik a víz. Az ilyen mértékű emelkedés elmossa Miamit – sőt, tulajdonképpen egész Floridát -, New Yorkot, Washingtont, de Mumbai, Tokyo, Peking vagy London sem kerülheti el a sorsát.

lead kép:youtube.com