Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Hathatós lépések a klímaváltozás ellen, itthon is

null

A klímaváltozás elleni küzdelem jegyében az emberiség igen sok dolgot megtesz. Azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy mennyit is ér, amit teszünk, hiszen ezen múlik, hogy 10 évnél hosszabb idő áll-e a rendelkezésünkre, hogy a mostani életünket élvezhessük, vagy sem.

Nap, szél, víz

Elsődleges cél a párizsi klímaegyezmény szerint is, hogy a lehető legjobban visszaszorítsuk a szén-dioxid kibocsátásunkat. A legnagyobb szennyező az energiatermelés, így erre kell a kezdő csapást mérni. Tudjuk, hogy az lenne az ideális, ha egyáltalán nem használnánk fosszilis, vagy nulkeáris energiát, hanem teljesen átállnánk a megújuló forrásokra, hiszen csak ezek jelentenek valóban tiszta energiát.

kép:en.wikipedia.org

Ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy ehhez a 2050-es határidő is túl közeli, olyan technológiai ugrásokra lenne szükség, amiket nem valószínű, hogy képesek leszünk megugrani. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden elveszett.

További frontokon is támadást kell indítani, és ebben az esetben igen jó esélyünk van arra, hogy a felmelegedés szintjét az iparosodás előttihez képest plusz 2°C-on, vagy akár alacsonyabban tartsuk.

Energia termelés és használat

A megcélzott új front továbbra is az energiával kapcsolatos, de most már annak felhasználásával. Hiszen ha kevesebb energiát használunk, akkor kevesebbet kell termelni, az átállás gyorsabb lehet, ráadásul a későbbiekben sem lesz akkora a világ energiaéhsége. Mindezekkel együtt még az is elképzelhető, hogy úgy élhetünk bolygónkon, hogy nem emésztjük fel azt.

kép:passivhausplaner.eu

Ehhez itthon is elindultak a kezdeményezések, kormányzati szinten. Ennek egyik legfontosabb eleme a tárca nélküli miniszteri rendelet, mely 2021-től kizárólag „közel nulla” energiaigényű házakat és lakásokat enged csak építeni. Ehhez pedig megindultak a képzések is, hiszen az energiafelhasználás csökkentése csak részben múlik a szigetelésen és a felhasznált anyagokon, részben a tájoláson, az elhelyezésen, vagy a belső terek kialakításán.

Ha pedig ez valóban életbe lép, és a világ többi része is meghonosítja hasonló intézkedéseit, akkor valódi, tényleges esélyünk lehet arra, hogy ezt a harcot megnyerjük, és felismerhessük azt is, hogy az alapokhoz való visszatérés a modern technológiákkal ötvözve valódi alternatívát, élhető életet jelent mindannyiunknak.

lead kép:tdscustomconstruction.com