Május 27. Hétfő, Hella

Ha a kőolajon múlik a klímaváltozás, végünk!

null

A klímaváltozás elleni küzdelem egyik legnagyobb fegyverténye, hogy megpróbáljuk a lehető legjobban visszaszorítani a fosszilis energiahordozók, köztük a kőolaj felhasználását. Ez az erőfeszítés azonban láthatóan meddő, mivel a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyiség tavaly csúcsokat döntött.

Kőolaj

A fekete arany alapjaiban írta át az emberiség történetét, hiszen kiaknázása óta robbanásszerűen fejlődik a világ. az már csak egy mellékes adalékanyag,. Hogy ez a fejlődés végül a vesztünket fogja okozni. Az évtizedek alatt tökéletes függésbe kerültünk ettől a nyersanyagtól, és nem csak azért, mert számtalan ponton hasznosítja az ipar.

kép:blogs.wsj.com

A kivezetése megoldható lenne, hiszen a technológiai fejlődést ezt lehetővé teszi. Sőt, egyes kutatók szerint az sem jelentene igazán nagy gondot, ha 100%-ban eltűnne a kőolaj a felhasználható energiaforrások közül, hiszen képesek lennénk azt helyettesíteni más, környezetbarát és fenntartható forrással – igaz, nagyobb összeget emésztene fel az átállás, de hosszútávon mindenképpen nyernénk.

Hogy mi az oka annak, hogy tisztában vagyunk a romboló hatásával, rendelkezünk a kiváltásához szükséges technológiával, mégis, évről – évre nő a napi felhasznált kőolaj mennyiség? Az, hogy régóta ez a gazdaság egyik legfontosabb mozgatórugója, vagyis elképesztően sok pénz és érdek fűződik a felhasználásához.

Tartalékok

A technológiai fejlesztéseknek hatalmas lökést adott a klímaváltozás igazolása, és a hatások megismerése, de nem ezért indult el. Az ok az volt, hogy a becslések szerint belátható időn belül kifutunk a készletekből. Ez a belátható idő a klímaváltozás miatt 10 éven belülre kell, hogy csökkenjen, hiszen igazán lépni csak akkor fog a világ, ha kénytelen lesz.

A CIA országértékelő profiljai segítségével a howmuch.net elkészítette a világ kőolaj-térképét. Ezen az országok méretezése eltér a megszokottól, mivel aszerint kapták meg kiterjedésüket a térképen, hogy mekkora tartalékkal rendelkeznek. A vezető három ország Venezuela, ahol 300,9 milliárd hordóra becsülik a tartalékokat (a Gbbl jelzés a milliárd hordót jelöli). Második helyen végzett Szaud Arábia 266.5, és harmadik helyen Kanada 169.7 milliárd hordóval. Azt is érdemes tudni, hogy a világ jelenlegi olajigénye nagyjából 100 millió hordó/nap körül alakul.

kép:howmuch.net

Ez azt jelenti, hogy csak a három legnagyobb tartalékkal rendelkező ország 7371 napig, vagyis több, mint 20 évig képes kielégíteni a kőolajigényt a mostani hordószámokkal kalkulálva. Ez pedig akárhonnan is nézzük 10 évvel több, mint amennyi időnk még hátravan a klímakutatók szerint.

lead kép:benzinga.com