Május 25. Szombat, Orbán

Eltakarni a napot - reális lehetőség a klímaváltozás megállításáért?

null

A klímaváltozás hatásainak kikerülésére a legjobb megoldás az energiaigény minimalizálása, illetve a fosszilis energiahordozók felhasználásának gyors és végleges leállítása. Ennek sem természeti mellékhatásai, sem a környezetre nézve romboló mellékhatásai nincsenek. Igaz, megtenni nem éppen egyszerű, de a legjobban az elhatározás, a szemléletváltásra való hajlam hiányzik. Mivel ez még mindig várat magára, a tudósok olyan eljárásokon dolgoznak, melyek ideig – óráig megmenthetik a bolygót.

Klímamérnökség

A klímaváltozás fő felelőse az ember által a légkörbe juttatott szén-dioxid. Ráadásul nem csak arról van szó, hogy a kijuttatott mennyiséget drasztikusan csökkenteni kell, hanem arról is, hogy valamit kezdeni kell a már a levegőben lévő mennyiséggel. Erre számos megoldás született, melyek kivitelezése rendszerint csillagászati összegeket követelne, melyre a kormányok nem hajlandóak. Az egyetlen reális lehetőség az újraerdősítés, amit minden nemzetnek erején felül kell teljesítenie a siker érdekében.

kép:facebookcovers.iorbix.com

A tudomány azonban dolgozik, és elindul egy másik szálon is. mi lenne, ha nem a mérleg egyik, hanem a másik nyelvét birizgálnánk meg egy kicsit. A szén-dioxid ugyanis visszaveri a Földől visszaverődött napsugarakat, így hozva létre az üvegházhatást. De mi lenne akkor, ha nem kapna a Föld annyi napfényt?

kép:nationalhogfarmer.com

A felvetés nem új, egy ideje foglalkoztatja a tudósokat, de eddig az össze modell azt mutatta, hogy sokkal több kárt okoznának vele, mint amennyi haszna lenne. A napsütés ugyanis nem csak a melegre van hatással, hanem az időjárásra, a szelekre, a csapadékeloszlásra és számos már részletre. Egy új elképzelés alapján azonban az előzőleg tesztelt „napfény szűrésnek” csak a felét vetnék be. Így pedig a rendszerekben nem keletkezne számottevő kár, és a vízkörforgás is épen megmaradna. Igaz, arról nem szól a fáma, hogy milyen hatással lenne az a növénytakaróra, vagy éppen az emberek általános közérzetére. De ez csak egy kicsi szelet a tortából, ugyanis ahhoz, hogy az ötlet valóban életképesnek mutatkozzon - ahogyan az most a nagy képet tekintve tűnik - , még számos hatásvizsgálatot kell végezni. Azzal is számolni kell, hogy ezek mindegyike csak egy modell, a tényleges hatásokat csak akkor tudjuk felmérni, ha élünk egy ilyen drasztikus lehetőséggel, mint a légkör manipulálása, melyet egy új tudományág, a klímamérnökség vet fel a számunkra.

lead kép:wallpaperswide.com