Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Egyre messzebb a párizsi klímacél

Éghajlat
2019. április 02. 16:00
null

A párizsi klímacél egy nagyon szép cél, de sajnos nagyon úgy tűnik, hogy ennyi és nem több. A vállalások zöme egyre távolabb kerül az országoktól, és az előzetes számítások is bedőlni látszanak.

A cél

A világ néhány éve végre felismerte, hogy a saját vesztébe rohan. A folyamatos energiaéhség a fosszilis hordozók felé terelte az emberiséget, és amikor kiderült, hogy ezekből könnyen, gyorsan és olcsón lehet energiát kinyerni, akkor robbanásszerű fejlődésnek indultunk. Ez azonban robbanásszerűen emelkedő károsanyag kibocsátással is együtt járt, amivel nagyon sokáig nem törődtünk. Több, mint 30 éve azonban a tudósok már rámutattak, hogy gond lesz, ha nem lépünk valamit a kibocsátás csökkentésére. Az utóbbi években egyre hangosabban és hangosabban kiabáltak, míg végül a világ is megértette, és megtapasztalta, hogy valóban gond lesz a globális felmelegedésből.

kép:icr.org

Ugyan ma már tudjuk, mivel bizonyították, hogy az elterjed nézet, miszerint a béka, ha a vizet, amiben ül, lassan melegítjük, akkor addig ott ül, míg el nem pusztul – hamis. Ilyen béka csak akkor létezhet, ha annak agyát eltávolították. Mi valahogy mégis ülünk az egyre forróbb levesben, és bár tudjuk, hogy ez nagyon nem lesz jó, a károsanyag kibocsátásunk nem hogy csökkenne, még nő is.

1,7%

Sajnos 2017 után - ameddig viszonylagos stagnálás volt megfigyelhető a károsanyag kibocsátásban – idén újra rekordokat döntött az önpusztítás ezen formája. Az IEA, vagyis a Nemzetközi Energia Ügynökség minden évben elkészíti kimutatását az aktuális kibocsátási számokról. 2018-ban 33.1 gigatonna szén-dioxid került pluszban a levegőbe, ami bizony az előző évhez képest is 1.7%-os emelkedést jelent, amivel ismét sikerült csúcsot dönteni. Ezt a kétes „sikert” az amerikai és az ázsiai piacokon a fosszilis tüzelőanyagok iránti keresleti növekedés generálta – mely valószínűleg a nagy gazdasági növekedés hozadéka. Ez azonban mindannyiunk számára katasztrofális hír, hiszen a párizsi klímacél elúszni látszik, ebben az esetben pedig egy olyan világot hagyunk örökül gyerekeinknek, melyben a túlélési esélyeik drasztikusan lecsökkennek.

kép:cnbc.com

A remény azonban még nem halott, csak nagyon erős támogatásra szorul. Hiszen a jelentésből az is kiderül, hogy a múlt évben a beépített napenergia 30%-kal, míg a szélenergia 12%-kal nőtt meg. Emellett az Emberiség energiaéhsége is egyre csak nő, vagyis a kétfrontos háború alappillérei az energiaigény csökkentése (ez bizony az egyéneken múlik!!!), valamint a megújuló energiaforrások kihasználásának lehető leggyorsabb kiépítése szerte a világon.

lead kép:phys.org

klímamelegcélFöldemberPárizshalálegyezmény