Május 21. Kedd, Konstantin

Az áttetsző aranyért háborúzik majd a világ?

null

Gondolkodott már azon, hogy mi lehet a legnagyobb konfliktusforrás a világon, ha már az olaj elfogyott? Hiszen a napenergia mindenkinek elérhető, vagyis ezzel biztosan nem lesz gond. A napelemek is egyre olcsóbbak, vagyis az energia valószínűleg több háborút már nem robbant ki. Akkor pedig beköszönt a béke?

Víz kell!

Sajnos nem. Vagyis valószínűleg nem, hiszen ha már az olaj elfogy, legalább van alternatívája. Ezzel azonban a víz nem rendelkezik, és a tiszta édesvíz lassan olyan áron fog gazdát cserélni, mint az arany. Hiszen víz nélkül nincsen élet, és ez az anyag nem is pótolható.

kép:watertechonline.com

Hogy mekkora a baj, azt nagyon jól mutatja Kalifornia, illetve az ottani hőség és szárazság. A nem ritkán akár 40°C fölé is emelkedő hőmérséklet mellett a terület vízhiánnyal is küzd, ami egy kissé megmosolyogtató, tekintve hogy egy tengerparti államról beszélünk. Csakhogy a sós víz messze nem ugyan az, mint az édes, és a só kivonása sem egy egyszerű művelet. Pedig valószínűleg ez jelenthet megoldás, ám a mostani módszerek igencsak költségesek, az üzemek pedig, melyek ezeket végzik, hatalmas mennyiségű energiát nyelnek el. Csak érzékeltetésül: Szaúd Arábia 1,5 millió hordónyi olajat használ el minden egyes nap csak arra, hogy a sótlanító üzemeit működtesse, hiszen nélkülük a vízhiány az országban apokaliptikus méreteket öltene. Szerencsére az országok ma már tudják, ezeket az üzemeket napenergiás működésre kell átállítani, így legalább a környezetszennyezés nem rontja tovább a helyzetet.

A víz élet és halál

Nem csak az a gond, hogy nincs ivóvíz. Az édesvizek esetében gondot jelentenek az egyre nagyobb méreteket öltő áradások is, melyek szintén a globális klímaváltozás számlájára írhatóak. Az áradások ellen ugyan lehet védekezni, de az azokkal egyre jobban terjedő fertőzések ellen már kevésbé. Ezen az sem segít, hogy a bolygó vizei melegednek, hiszen a nedves és kellően meleg környezet pusztító kórokozók terjedésének kedvez. Példaképpen Chile partjainál elszaporodva jelentkezett a kolera kórokozója, mely a víz melegedése miatt nyerhetett teret. A tengerpartról gyorsan terjedt a szárazföld felé, közel 1 millió embert fertőzve meg, akik közül több, mint nyolc és félezren életüket is vesztették.

kép:prominent.com

A gleccserek olvadása is gond, hiszen a közelükben élő nemzetek ivóvízkészlete ezektől a képződményektől függ, nem is beszélve a szennyezésről, illetve a termőterületek elvesztéséről, amit a tengerszintek emelkedése, illetve a partközelből befelé húzódó települések okoznak.

Valamit tenni kell!

A víz az élet, nélküle sem az emberiség, sem pedig az ismert élőlények jelentős része képtelen életben maradni. Vagyis ha nem teszünk semmit. És a klímaváltozás folytatódik, a szennyezések nem csillapodnak, és az emberiség gondolkodása nem változik, akkor számolnunk kell azzal, hogy ezentúl a víz lesz az a bizonyos dolog, az áttetsző arany, amiért mindenki harcba száll majd.

lead kép:isis.stfc.ac.uk