Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Az afrikai Zöld Fal lehet a megoldás a sivatag visszaszorítására

Éghajlat
2019. április 11. 16:00
null

Nem egyszerű azok élete, akik a Föld egyik leghatalmasabb sivatagjának a szélén élnek. A Sahara ráadásul egyre és egyre nagyobb területeket hódít el a még lakott, és küszködő térségből, a Száhel – övezetből.

Kilátástalanság

A Száhel – övezet, vagy éhségöv egy olyan érzékeny terület, melyet a klímaváltozás erőteljesen érint. A szárazság és aszály ezen a területen mindennapos, és egyre hosszabb, köszönhetően a globális felmelegedésnek. Az aszályok egyre hosszabbak, és már 1968-ban is előfordult, hogy elmaradtak az esők. Ez a különösen száraz időszak 74’-ig tartott, akkor 250000 ember halt éhen. Most hasonló szárazsággal kénytelenek szembenézni az itt élők, akiknek fő tápláléka a köles, mert szinte ez az egyetlen növény, mely képes ennyire kevés csapadék mellett is megteremni.

kép:africanfarming.net

A Száhel – övezet nem volt mindig ilyen. Valaha füves terület volt, melynek földje ellátta élelemmel az itt élőket. Mára a terület egyre rosszabb állapotban van, és a Szahara egyre jobban terjeszti ki határait. A klímaváltozás miatt ez a folyamat ráadásul sokkal nagyobb területet érinthet, mint az először gondoltuk.

Falat elé

A megoldást 20 afrikai ország közös összefogással egy gigantikus fal létrehozásában látja. Az elképzelés szerint a fal 7700 kilométer hosszú, és átlagosan 15 kilométer széles, ezzel pedig a valaha alkotott leghatalmasabb ember által létrehozott dolog lesz. És ami a legfontosabb, szárazságtűrő fákból fog állni.

kép:sciencealert.com

A Nagy Zöld Fal célja, hogy hegyre állítsa a vízkörforgást a területen, ezzel pedig újra élhetővé tegye azt. A cél messze nem lehetetlen, hiszen több országban már érezteti hatását a faültetés, amit már évekkel ezelőtt elkezdtek, de mostanra nőtte ki magát ilyen hatalmas projektté. Szenegál például 2010-re sikerült 525 kilométeren 11 millió ültetni. A dolog hozadéka pedig az, hogy 2016-re 4 millió hektárt földet tudtak ennek köszönhetően a mezőgazdasági termelésbe bevonni.

A hatalmas projekt hatalmas összeget is emészt fel, összesen nagyjából 8 milliárd dollárt. Szerencsére azonban az ENSZ ez EU és a Világbank is támogatja a kezdeményezést. Az ok pedig nem csak az, hogy ez komoly lépés a klímaváltozás elleni küzdelemben, hanem az is, hogy a hatalmas összefogás elhozza azt a békét, amit évtizedek óta vágynak a területen és a világban is.

lead kép:insight.wfp.org

Afrikaklímaesőfalsivatagnövényemberéletzöld