Május 25. Szombat, Orbán

Alaszkában 20°C-kal melegebb van, mint ilyenkor szokott

null

Alaszkában meleg van, méghozzá nagyon. Valahogy az ember úgy gondolja el, hogy Alaszkában mindenki állatprémekbe burkolózik, vagy akkora pufikabátokat hord, hogy Michlein emberkének tűnnek benne. Az alaszkai Klímakutató Intézet azonban elkeserítő adatokat közölt.

„Ugyan már, a klímaváltozás nem is létezik”

Alaszkában márciusban olyan meleg volt, hogy az emberek kabát helyett csak pulcsiban is járhattak volna. Ok, ez azért kis túlzás, de azoknak, akik márciusban a -20°C-hoz vannak szokva, az idei -1°C nagyon meleg időnek számít. Ez bizony akárhonnan is nézzük majd’ 20°C-kal melegebb, mint az ilyenkor szokásos, ami hatalmas eltérés.

kép:slate.com

Ezt pedig már nemigen lehet mással magyarázni, mint a klímaváltozással, még akkor sem, ha az USA kormánya szinte mindet megtesz azért, hogy rámutasson azokra a sokszor kitalált, és nevetséges okokra, amiért az időjárási eltérések bekövetkezhetnek. Ez azonban most más, ez nem egy árvíz, vagy egy hurrikán, ahol elintézhetik a dolgot azzal, hogy fontosabba mentés, mint azt találgatni, mi is okozza a gondot. Ez most már letagadhatatlan.

Gondokat okoz

Alaszka életében a hideg egy megszokott dolog, amelyhez az állam alkalmazkodott is. így most a „meleg” komoly fennakadásokat okoz. Nincsen hó, így a szánhúzó versenyeket el kellett halasztani, ami a helyiek számára erős bevételkiesést is jelent. hó ugyan nincsen, de van latyak, ami az utakat is veszélyessé teszi, és ez még csak az érem egyik oldala.

kép:animalwised.com

Joggal gondolhatnánk, hogy persze rossz dolog, hogy elmaradnak a versenyek, de az emberek örülhetnek, hogy nem kell a -20°C-ban fagyoskodniuk. És még az is lehet, hogy ezzel sokan egyet is értenek Alaszkában, de tény, hogy itt nem ez az időjárás a jellemző, nem ehhez szoktak hozzá. és ez igaz az állatokra is, akik számára a hideg létkérdés, hiszen évezredek alatt ehhez alkalmazkodtak. A honos fajokra is hatással van a szokatlan meleg, és sajnos messze nem jó értelemben.

Rick Thoman, a fairbanksi Alaszkai Klímakutató Központ klímaszakértője szerint olyan idő volt, mint áprilisban, vagy inkább májusban, és ez bizony komoly hatással lesz a helyi természeti értékekre, felgyorsítja a gleccserolvadást, és befolyással lesz a helyi flórára és persze a faunára is.

lead kép:aljazeera.com