Május 23. Csütörtök, Dezső

Akár háború is lehet az erdőirtások miatt?

null

Ha kiirtanak egy erdőséget, az az adott ország problémája? Hiszen övék a fa, övék a terület, igazából senkinek semmi köze hozzá, hogy mi is történik vele. Természetesen a klímaváltozás miatt ez azért nem egészen így van, de alapvetően egyik ország sem szólhat bele, mit is lép a másik. Vagy mégis?

Bolsanaro országának magánügye

Az Amazonas medence az egész bolygó számára kiemelt jelentőségű erdőség, és nem csak biológiai sokfélesége miatt. Azért is, mert az erdők komoly szerepet játszanak a csapadékképződésben – mutatott rá a Yale Egyetem egyik tanulmánya.

kép:rgbstock.com

A szakemberek egy olyan jelenséggel foglalkoztak, melyet erősen elhanyagoltunk, pedig nem kellene. Ez pedig nem más, mint a transpirációs párolgás. Lényegében arról van szó, hogy a fék felveszik a vizet a földből, majd a leveleiken keresztül elpárologtatják azt. méghozzá döbbenetesen sokat. A becslések alapján nagyjából 200 köbkilométernyi vizet minden egyes nap. Ez pedig a légkörbe jutva esőként jelentkezik, vagyis megvalósul a körforgás. De hogy jön ehhez az erdőirtás és a más országok érdeke? Miért ne tehetne meg Brazília azt az erdőségeivel, amit csak akar?

A körforgás nem egyetlen körből áll

A tanulmány arra a nagyon fontos részletre mutat rá, hogy az egyes kiterjed erdőségekből felszálló pára nem azon a területen csapódik vissza, ahol az erdő áll. A levegőben „folyókként” tovább haladó páratömegek több száz kilométerrel arrébb hozzák meg a várva várt csapadékot. Így tehát Amazónia az USA számára kiemelten fontos, az európai erdőségek Kínának, a kongói őserdő Etiópiának – hiszen esőkészleteik 30-40%-a innen ered. Ez azt jelenti, hogy minél beljebb helyezkedik el egy adott terület a szárazföldön, annál több kört tesz meg a víz, míg végre eljut oda. A part menti erdőkből beljebb hullik csapadék, az itteni erdőkből párolgó víz még beljebb jut és ott lesz belőle eső.

kép:commons.wikimedia.org

Ez pedig logikusan azt is jelenti, hogy Etiópiának nagyon is sok köze van a kongói őserdőkhöz, hiszen mezőgazdaságának léte nagyban függ az ottani fáktól, ahogyan az USA élelmezése Amazóniától. De ilyen alapon tulajdonképpen a távolabbi területek is jogot formálhatnak az erdőségek megtartására, hiszen csapadékuk ettől is függ. Vagyis a fák kiirtása nem csak egy adott ország, vagy a terület tulajdonosának magánügye, hanem az egész bolygót, és annak csapadékeloszlását érintő közügy!

lead kép:marketchess.com