Június 16. Vasárnap, Jusztin

A WHO jelenti: éhezés, rombolás, halál, és mind a klímaváltozás miatt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A világon ma már szinte mindenki érzi a bőrén a klímaváltozás hatásait. Vannak, akik ezt csak egy rosszabb szárazság formájában tapasztalják meg, vagy éppen egy kiemelkedően meleg nyáron keresztül. De vannak olyanok is, akik életük egész munkájától kénytelenek búcsút venni, és olyanok is, akik a klímaváltozás miatt az életüket vesztették.

Egyre rosszabb

A WHO éves jelentése bizony igencsak elkeserítő adatokat tár a szemünk elé. Azt már tudjuk, hogy a klímaváltozás megállítása, vagyis a szén-dioxid kibocsátás jelentős mérséklése a cél. Sajnos, most már azzal is tisztában vagyunk – egy másik jelentésnek hála -, hogy ez nem csak nem sikerült, de 2018-ban rekordmennyiségű üvegházhatású gáz került a levegőbe.

kép:fi.undp.org

Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján a klímaváltozás bizony határozottan érintette az embereket is, nem csak a gazdaságot. Nagyjából 1600-ra tehető azoknak a haláleseteknek a száma, melyek a hőhullámok, áradások, más, szélsőséges időjárási viszonyok következtében történtek. Már ez is elkeserítő, de itt még koránt sincs vége a sornak.

62 millió

Összesen 62 millió embernek kellett tavaly megtapasztalnia, milyen hatalmas ereje is van a természetnek, és mit is okoz az ember által generált klímaváltozás. Több, mint 2 millióan voltak kénytelenek hurrikánokkal, tornádókkal szembenézni, és több, mint 35 millióan tapasztalhatták meg, mit is jelent az árvíz.

Több, mint 800000 ember volt kénytelen elhagyni az otthonát a szélsőséges időjárási viszonyok között, és ez a fajta migráció csak nőni fog, ahogyan a klímaváltozás egyre nagyobb méreteket ölt. És azt fog ölteni, hiszen tavaly közel 1°C-kal volt magasabb az átlaghőmérséklet, mint az iparosodás kora előtt. Innentől nagyjából el lehet képzelni, hogy a 2.5°C - mely a végső határ a klímacélok közt – milyen katasztrofális következményekkel járna – de legalább még túlélhető…

kép:dailysabah.com

A klímaváltozás hatással van a globális élelmezésre is, és az éhezés felszámolásának utópiáját elképesztően messzire sodorja. A tavalyi évre – köszönhetően többek között a 2015-16-os El Nino jelenségnek, mely hatalmas szárazságot hozott – az alultáplált emberek száma 821 millióra növekedett.

lead kép:thegwpf.com