Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

A világ leghatalmasabb koncentrált naperőműve épül Dubaiban

Éghajlat
2019. április 26. 16:00
null

Dubai többek közt arról is híres, hogy anyagi forrásai kifogyhatatlannak tűnnek. Visszaesések persze vannak, és voltak is, de ez nem akadályozza meg őket abban, hogy újra egy olyan gigaprojektbe vágjanak bele, amitől nevüket megjegyzi a világ.

A leg

Dubai szereti tartani a rekordokat. Elsőnek a Burj al-Arab, majd nem sokkal utána a Burj Kalifa, nem is beszélve a pálmafáról, vagy a világról, melyek épített szigetek. Bár az ország jórészt homokból áll, ez egy cseppet sem akadályozza a vezetést abban, hogy rekordokat rekordokra halmozzon. Persze az már egészen más kérdés, hogy ezek a beruházások megtérülnek-e.

kép:travelstart.co.za

Most azonban olyasmiben akarnak az élre törni, ami valóban meg is térül, méghozzá az egész világ számára. Természetesen pénzt nem kímélve létre akarják hozni a világ leghatalmasabb naphő erőműjét, mely 320000 lakos számára biztosítaná az energiát, ráadásul mindezt már jövőre!

Noor Energy 1

Az erőmű, melyet terveznek egy koncentrált naperőmű. Ezt azt jelenti, hogy nem olyan panelekből épül fel, mint amilyeneket kereskedelmi forgalomban is beszerezhetünk, és a háztetőkre szereltethetünk. Tulajdonképpen egy hatalmas torony és rengeteg tükör alkotja az energiatermelő egységet. A tükrök a nap energiáját a toron tetején lévő nyílásra koncentrálják, elképesztő hőt termelve ezzel – így ez egy naphő erőmű.

És hogy mitől leg? Több ponton is az élre tör. A fontosabb, hogy 700 megawattos, ezzel pedig a világ leghatalmasabb koncentrált naperőműve. De ez még nem elég, a torony ugyanis szintén rekorder. Az ilyen típusú létesítményekben a készülő Noor Energy 1-ben lesz a legnagyobb torony a maga 260 méteres magasságával.

kép:interestingengineering.com

A projekt nem olcsó, 4,3 milliárd dollárt emészt fel, cserébe azonban évente 1,6 millió tonnával csökkenti a szén-dioxid kibocsátást. A Noor Energy 1 része annak a vállalásnak, melyben Dubai elkötelezte magát, hogy 2050-ig 75%-ban megújulókból fedezni majd energiaigényét.

A naphő erőmű ráadásul elsőre egy 250 megawattos fotovolatikus egységgel is bővül, majd szépen lassan, 2030-ra 5000 megawattosra szeretnék bővíteni, melyet részben fotovolatikus egységekkel kívánnak elérni.

lead kép:helioscsp.com

tisztaenergialegnagyobbNapDubai