Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

A klímaváltozás abba is beleszól, mi kerülhet az asztalunkra?

Éghajlat
2019. április 01. 08:00
null

A klímaváltozás elkerülhetetlen, visszafordítani a folyamatot nem lehet. A küzdelem célja az, hogy a lehető legkisebb mértékű legyen a változás, de az tény, hogy lesz, és ehhez bizony alkalmazkodni kell. Ez az egyénekre is igaz, de az olyan meghatározó területekre is, mint a mezőgazdaság

Felértékelődés

A mezőgazdaság már régen nem csak az élelmezésről gondoskodik. Az elvetett növények egy része valóban élelem lesz, egy része takarmány, egy része pedig bio üzemanyag, vagy fűtőanyag. A lényeg, hogy sokkal több növényre van szükségünk, főleg, ha azt is hozzátesszük, hogy a világ népessége egyre csak nő, vagyis egyre több éhes szájat kell etetni.

kép:britannica.com

A klímaváltozás azonban beleszól a jól bevált rendszerbe – mely egyébként erősen hozzájárult a kialakult helyzethez az erdőirtások és a vegyszerezések miatt. A meteorológiai változások arra késztetik a gazdákat, hogy változtassanak, a csapadékeloszlás jóval szélsőségesebb, és az aszályos időszakokat sok hasznon növény nem, vagy csak nagyon nehezen, sok támogatással éli túl. Ez pedig hosszú távon nem fenntartható, hiszen öntözni aszályban csak egy darabig lehet, főleg úgy, hogy az ivóvíz is egyre kevesebb a világon.

Pá-pá kukorica, helló cirok

A változás alapvető élelmiszer és energianövényeket is érinteni fog, mint amilyen például a kukorica, mely az egyik legsokoldalúbban hasznosított növény a világon. Ugyanakkor termesztése igen nagy mennyiségű vizet igényel, és a szárazságra sem reagál valami jól.

kép:hazipatika.com

Tökéletes alternatívája lehet a cirok, amit a legtöbben csak a seprű miatt ismernek. Pedig egy nagyon jó gabonanövényről van szó, melyet sokáig és nagy területen termesztettek hazánkban, majd kiszorították más haszonnövények. Most azonban újra elterjedhet, mivel a cirok toxinmentes, magas a fehérjetartalma, illetve nagyon jó az aminosav-összetétele, így takarmánynövényként stabilan megállja a helyét. Az aszályos területeket terméshozama akár 20%-kal is nagyobb, mint a kukoricáé, és feleannyi vizet igényel csak a termesztése.

A gazdaságosság mellett az is érv, hogy a cirok sok haszonnövénnyel ellenben a klímaváltozás hatására csak jobban terjed, mivel lényegesen jobb az alkalmazkodóképessége. Sok esetben kényszerülhetünk arra, hogy az olyan rég elfeledett növényeket, mint amilyen a cirok is, újra felfedezzük, ezzel is növelve az alkalmazkodóképességünket a kialakult helyzethez.

lead kép:climate.nasa.gov

cirokkukoricaklímanövényemberétel