Június 25. Kedd, Bocsárd

Vízmentő városok

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A városok terjeszkedése valószínűleg senkinek nem újdonság. Több munkalehetőség, a magasabb életszínvonal ígérete, és a fiatalok körében a városi életforma erősen promotálva is van a különböző sorozatok által. Így nem is lehet azon csodálkozni, hogy egyre és egyre nagyobb a helyigénye a metropoliszoknak.

Ha nincs hová

De mi a helyzet azokkal a településekkel, melyek a tengerek, óceánok partján fekszenek. Hiszen a cél a frekventált területek növelése, abból lehet sok pénzt csinálni, és ebben az esetben semmiképp nem megoldás az, ha a tengertől távolabbra terjeszkednek.

kép: inhabitat.com

Ilyenkor jön a mára jól bevált módszer: visszahódítani a területeket a tengertől. Ez egyes esetekben megállja a helyét, máskor azonban a „visszahódítás” kifejezés közel sem fedi a valóságot, hiszen olyan területeket töltenek fel, melyek maximum évszázadokkal ezelőtt lehettek a szárazföldé.

Ezzel pedig van gond, bőven. Nem is a pénzügyi teher, ami hatalmas, hanem az, hogy olyan területeket is érintenek az ilyen építkezések melyek komoly szerepet töltenek be a tengerfenék és korallzátonyok ökoszisztémájában.

Kék-zöld

A vízparti települések számára a követendő példa a kék-zöld infrastruktúra kialakítása. A kék ebben az esetben a víz, míg a zöld a közösségi tereket jelöli - írja az inhabitat.com

A vízparti területeken összefüggés van a korallzátonyok, a füves tengerfenék, valamint a part menti mangrove erdők között. A korallzátonyon élő halak ikrázni a mangrove által benőtt területekre mennek, a fiatal halak pedig itt nagyobb biztonságban vannak, csak később vándorolnak vissza a korallzátonyra. Nyilván ez az összefüggés nem alkalmazható minden vízparti településre, de hasonlóan szoros kapcsolatokkal szinte mindenhol találkozhatunk.

kép: inhabitat.com

Szingapúr esetében megfigyelhető az a hiba, hogy nem veszik figyelembe az ilyen élőhelyek szoros egységét a terjeszkedés közben. A feltöltésekkel pedig elvágják egymástól őket, vagy drasztikusan csökkentik egy-vagy másik területét, így erőteljes károkat okozva a teljes ökoszisztémának, mely fajok eltűnését is eredményezi.

A városok tervezésénél ezeket a rendszereket is figyelembe kell venni, hiszen amellett, hogy a környezeti értékeket védjük, az áradások és szennyezés elleni védelemben is hatalmas segítséget nyerhetünk.

leadkép: inhabitat.com