Június 25. Kedd, Bocsárd

Vízerőműre építenek napelemeket Albániában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A mai gazdaság egyik legjobb részlete, amikor egy adott, hasznos dolgot össze tudunk kombinálni egy másik, szintén hasznos dologgal úgy, hogy egyik funkciója sem sérül. Ha pedig még javítják is egymás hasznosságát, akkor valóban zseniális a megoldás. Ez történik most Albániában is, ahol lebegő naperőműveket telepítenek.

Víz és Nap

A vízerőművek közül sokat úgy lehet csak elkészíteni, hogy hatalmas víztározókat hoznak létre, ez egyrészt gond, mivel egyes területeket elárasztanak, másrészt viszont a helyi klímát nagyban javítja a nagy vízfelület, és az állatok számára is vizet biztosít. Mindemellett a gáton átengedett vízmennyiség még energiát is termel.

kép:kohajone.com

De hogyan lehet ezt összekombinálni a Nap energiájával? A vízfelület nem stabil, vagyis a hagyományos napelemek telepítésére nem alkalmas. Illetve egy kis csavarral megoldható a dolog. Egy Norvég cég ugyanis egy kifeszített, lebegő polimerre telepíti a napelemeket, melyek így a víz felszínén lebegve képesek energiát termelni. Az Ocean Sun innovációja azért is nagyon jó, mert kiküszöböli az egyik nagy problémáját a hagyományos napelemeknek.

Vízililiom

Az Albánia legfiatalabb vízi erőművére telepített modulok hasonlítanak egy vízililiomra, de ez nem törvényszerű. A polimer olyan formára készíthető el, amilyenre csak szeretnénk, és a napelemek száma is csak a mérettől függ. Ráadásul a tervezésnek és a rögzítési megoldásoknak hála a modulok akár 200km/h-s szélnek is ellenállnak. És hogy mi is a gond, melyet ez a megoldás kiküszöböl?

kép:oceansun.no

A vízre telepített napelemek hatásfoka akár 15%-kal is nagyobb, mint hagyományos társaiké. Ennek oka a hűtés. A víz eleve hűti a modulokat, tehát azok nem melegednek fel annyira, mint a szárazföldön telepítettek, így javítható az energiatermelésük is. Maga a projekt 2.3 millió euróba kerül, így pedig összesen négy hatalmas tavirózsa kerül kiépítésre. A kerek polimerekre telepített napelemek összesen 2 megawattos teljesítményt képviselnek, ami már igen szép szám.

A cég számára ez egy hatalmas kihívás, mivel ez az első olyan általuk telepített napelempark, mely valóban nagy volumenű. Megfelelő működése esetén – melyre 2020-tól fény derül, hiszen onnantól üzemel a berendezés – valószínűleg több, hasonló energiatermelő egységgel is találkozhatunk majd.

lead kép:theexplorer.no