Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Vajon meddig biztosít egy biztosító a klímaváltozás árnyékában?

Éghajlat
2019. március 11. 08:00
null

Vannak olyan gazdasági oldalai a klímaváltozásnak, amit mindenki egy kicsit máskor tapasztal meg. nyilván akkor, amikor azt a területet, ahol él jobban sújtja ez a folyamat. De ez még emberenként is változik, ugyanakkor egy biztos: a klímaváltozás a gazdaságot is visszavonhatatlanul átalakítja.

Visszafogni

A klímakutatók a jelenlegi adatok alapján állítják: visszafordítani nem, csak visszafogni leszünk képesek a klímaváltozást. Ehhez azonban hatalmas lépésekre lesz szükség, melyek gazdaságilag is fájni fognak az emberiségnek, nélkülük azonban esélyünk sincs.

kép:waterdamageadvisor.com

Hogy mekkora lehet az anyagi vonzata a globális felmelegedésnek nem igazán lehet tudni, de egyes területeken az emberek már a saját bőrükön is érzik ezt. Az olyan érzékeny részeken, mint amilyen Los Angeles, vagy éppen Ausztrália a biztosítótársaságok már erősen megválogatják azt, mire is tesznek vállalásokat. Ennek oka, hogy a természeti katasztrófák nem csak elszaporodtak, de szinte lehetetlen előre megjósolni őket, sőt, olyan jelenségekkel is számolni kellene, amikkel eddig nem.

Ez pedig erősen összezavarja a biztosítási helyzetet, vagyis előbb vagy utóbb eljutunk arra a pontra, hogy azok, akik a legérzékenyebb területeken élnek egyszerűen már nem tudnak majd biztosítást kötni a lakásukra, az életükre, egészségükre, mert akkora a kockázati tényező, hogy nem lesz társaság, mely ezt vállalja. És ha nem teszünk semmit a klímaváltozás ellen, akkor ez minden területre igaz lesz majd.

Itthon

A hazai régióban egyelőre még csak kis mértékben érezteti hatását a felmelegedés a biztosítási szektorban. Ez sajnos nem azt jelenti, hogy hazánk védett helyzetben van. A sarki jég olvadása ugyanis erőteljes hatást gyakorol időjárásunkra, hosszabbodnak a száraz időszakok, és a szélsőséges időjárási jelenségek – mint az özönvíz szerű esőzések, vagy a hőhullámok- egyre gyakoribbá válnak.

kép:news.com.au

A biztosítótársaságok szerint ugyanakkor ez egyelőre nem gyakorol majd jelentős hatást a biztosítási rendszerekre, mivel egyes tételek eltűnnek majd, miközben a díjak megemelkednek, vagyis összességében az árak nem igazán változnak majd. Ez persze nem jelenti azt, hogy a cégeknek ne kellene felkészülni, idomulni a megváltozott körülményekhez. Hiszen a klímaváltozás a biztosítási régió minden elemét érinti, legyen szó a lakásokról, az egészségről, az életről, vagy akár a munkáról.

lead kép:rte.ie

pénzbiztosításemberüzlethalálélet