Május 27. Hétfő, Hella

Új típusú naperőmű termel a Brit szigeteken

null

Az Egyesült Királyságban nemsokára üzembe helyeznek egy naperőművet, mely már a fejlődés jegyében született, és amely a jövő energiatermelésének igen nagy hányadát adja majd a szakemberek szerint.

Erőmű duplán

A Girdserve cég York városában építi azt a különleges naperőművet, mely 35 megawattos teljesítményre képes, és a királyság legnagyobbja. Na persze vannak ennél jóval nagyobb erőművek is, de nem ilyenek. Itt ugyanis kétoldali napelemek dolgoznak majd, mely a piac leggyorsabban fejlődő újításának számít. A szakemberek várakozásai és előrejelzései alapján 10 éven belül ez a napelemtípus uralja majd a piac harmadát.

kép: getshowmyscreenresolution.info

Hogy miért is olyan jó? Értelemszerűen azért, mert mindkét oldala képes az energiatermelésre. Az egyik a nap felől érkező energiát képes hasznosítani, míg a másik a visszaverődő fényt dolgozza fel. Ezzel pedig jelentősen megnövelhető a termelt energia mennyisége, ráadásul ehhez a területet sem kell bővíteni.

Napraforgó

Az épülő erőmű nem csak azért különleges, mert kétoldalú fotovolatikus paneleket használ, hanem azért is, mert a nap járását is követi. Ez sem újdonság, láthattunk már rá példát, ám a két technológia ötvözése azért nem olyan gyakori. Ezzel a megoldással további 20%-kal növelhető a termelőkapacitás.

Kétoldalú napelemekkel dolgoznak a hollandok is, ráadásul ők az autópálya egyes szakaszaira telepítik ezeket a paneleket. Ebből is látszik, hogy azért itt nem mindegy, hogy hova is kerülnek ezek a termelőkapacitások.

kép:greenprophet.com

A kétoldalú fotovolatikus rendszer kihasználása akkor a legjobb, ha a felület, amire telepítik a lehető legnagyobb mértékben képes visszaverni a fényt. Ez egy füves területen nem olyan jó, mint például az aszfalton, így a telepítés helyét nagy körültekintéssel kell kiválasztani.

Az ilyen típusú napelemek fejlődése robbanásszerű, nem csoda, hogy nagy jövőt jósolnak nekik a piacon. Az első kétoldalas panel fejlesztések csupán 1-2 évvel ezelőtt kezdődtek, mára pedig a beépített kapacitásból 1 GW-ot tudhatnak magukénak az ilyen rendszerek. A gyors ütemű fejlődés a hagyományos napelemekkel együtt napjainkra eljutott odáig, hogy az újonnan kiépülő villamosenergia-termelő kapacitások közt a napelemek már megelőzik a földgáz és szén üzemű egységeket is.

lead kép:bloomberg.com