Június 12. Szerda, Lionel

Töltsük újra a műanyagokat is!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A műanyagok újrahasznosítása egy fantasztikus ötlet, kár, hogy szinte sehol nem működik megfelelően a világban. Ennek okai többek között a lustaság, ami az emberek sajátja, a technikai felszereltség hiánya – hiszen az elhajított műanyagok siralmasan alacsony százalékát vagyunk képesek újrahasznosítani -, valamint a tény, hogy az így előállított anyagok nem mindig tudják azt, mint amiből származnak. Tehát más megoldás kell.

Újra és újra

Lehet erőltetni az újrahasznosítást, sőt, kell is, hiszen nélküle még nagyobb szemétdömpinggel néznénk szembe, nem kifejezetten a műanyagok területére kellene koncentrálni. Azokat sokkal inkább kivezetni kéne a piacról, de ez a közeljövőben biztosan nem történik meg, a folyamat lassú lesz, és körülményes.

kép:hurriyetdailynews.com

Ez azt jelenti, hogy ha nem tudunk megfelelő mértékben újrahasznosítani – ami kémiai folyamatokat, lebontást és újraépítést jelent -, akkor mi lenne, ha a jól bevált módszerhez folyamodnánk: elmosnánk, amit lehet, és újra töltenénk?

Piaci rés

Az emberek nagyon szeretnének környezettudatosabbak lenni, de mindezt úgy, hogy közben ne igazán kelljen csinálniuk semmit. Ezt teszi lehetővé Tom Szaky ötlete, aki maga is úgy gondolja, hogy érdemes visszatérni a gyökerekhez. A vállalkozása pofonegyszerű ötletre épül. Közel 300 féle terméket kínál webshopjában házhozszállítással. Ezek között pelenkák, samponok mosogatószerek és élelmiszerek is vannak. A közös bennük ugyan az: a csomagolásukat vissza lehet küldeni a feladónak.

kép:haddadsmarket.com

Ehhez formatervezett műanyagokat használnak, vagyis nem szokványosak, hanem olyanok, amiket könnyen el lehet mosni, fertőtleníteni, majd újra tölteni. A mosogatással ráadásul nem a vevőnek kell vesződnie. Ő csak visszaküldi a Loop nevű vállalkozásnak, amit rendelt, mikor átveszi a következő rendelést. Ehhez egy egyedi táskát használ a cég, így még a fagyasztott élelmiszereket is gond nélkül juttathatják el a címzetthez.

A dolog nem csak ötletes, de környezetbarát is. a kiszállítás ugyan egy picit ront a helyzeten, bár még mindig jobb egy furgon sok címmel, mint sok autó, csak sofőrrel, egy címmel. Az csomagolás elmosása is környezetbarát, főleg, ha egyszerre történik sok csomagolásé. Arról már nem is beszélve, hogy így nem kell a szemétbe (szeméttelepre, erdőbe, tisztásra, tengerbe, óceánba) hajítani a műanyagot, mivel az visszatérhet eredeti funkciójához.

lead kép:ksenvironmental.com.au