Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Tartsunk műanyagböjtöt, hogy tovább élhessünk a Földön!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A műanyagszennyezés problémája olyan globális tényező, mely mellett lassan egyetlen ember sem képes elmenni érintettség nélkül. Hogy miért? Mert a mikroműanyagok már az asztalunkon, a tányérunkon, így pedig a mi szervezetünkben is jelen vannak. A műanyag lebomlási ideje több ezer év is lehet, vagyis a gond magától nem fog megoldódni.

Műanyag mindenütt

Nyugodtan lehet állítani, hogy a műanyag az emberiség egyik legsikeresebb találmánya. Olcsón előállítható, elképesztően sok mindenre lehet felhasználni, és nagyon tartós. Egyes esetekben a műanyag egyáltalán nem bomlik le.

kép:bbc.com

Csakhogy hiába a mérnöki precizitás, és a mindennapjainkba stabilan beépült anyag, megvannak a maga hátrányai. Nem véletlen lett a neve mű, hiszen nem úgy viselkedik, mint a természetben fellelhető anyagok. A körforgás megvalósításához, mely a természet alapja, a lebomlásnak is meg kell történnie. Nélküle csak olyan anyagok képzelhetőek el, mint a kövek. Esetükben sincsen lebomlás, csak aprózódás, így végül homok és por formájában végzik. Ez a sorsa a legtöbb műanyagnak is, és a por állandó szereplője életünknek. Csakhogy, míg egyik természetes jelenség, a másik távolról sem az, így azt sem tudjuk biztosan, milyen hatással lesz szervezetünkre. Hiszen a por is képes ölni, főleg ha túl sokat lélegzünk be belőle.

Böjt!

A Humusz szövetség kampányt indított azért, hogy a műanyagokat vissza lehessen szorítani. Erre pedig a nagyböjt időszakát, vagyis a március 6 és április 21 közötti szakaszt választották. A kampányban azonban nem a hús, hanem a műanyagok mellőzését kérik az emberektől. 40 napig semmi műanyag. Hogy ez megvalósítható-e? Igen, bár messze nem egyszerű a feladat.

kép:abc.net.au

Tény azonban, hogy a műanyagszennyezés ellen nem igazán tudunk fellépni. A szemét egyre csak keletkezik, és mi képtelenek vagyunk azt megfelelően kezelni, újrahasznosítani, vagy környezetszennyezés nélkül megsemmisíteni. Vagyis eláraszt minket a műanyag, és mi csak termeljük a szemetet. A megoldás csak az lehet, ha magát a szeméttermelést iktatjuk ki, vagyis, ha a fogyasztói magatartást alakítjuk át. Ha nem veszünk műanyagot, nem is termelünk műanyag szemetet. És bár a mai lehetőségek közt ez nem egyszerű megtenni, azért nem is lehetetlen. Ha megtaláljuk a megfelelő boltot, vagy felismerjük, hogy a hentes üvegedénybe is ad húst, ha viszünk magukkal, a zöldségesnél kimérve kapható lencse, csomagolás nélkül paprika, paradicsom, és azt is megtanuljuk, hogy vászontáskával is élet az élet, akkor a műanyaghulladékok mennyisége jelentősen csökkenthető. Szívószál nélkül is jól csúszik az ital, és végre leszokhatunk a minden fül-orr-gégész által hangosan elítélt fültisztító pálcákról is.

lead kép:pelacase.com