Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Peru mostantól katonákkal védi a természeti kincseit

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Peru katonai szinten kénytelen fellépni azokkal az illegális bányákkal szemben, melyek hatalmas rombolást végeznek az Amazonas medencében. Ha másképp nem megy, hát akkor így kell lépni.

Aranyláz

Peru kivételes adottságú terület, és az ország jelentős része az Amazonas bioszférájába esik. Ez pedig azt is jelenti, hogy gazdasága, és az ország jóléte is ettől függ, valamint az egész világ árgus szemekkel figyeli, mihez is kezd azzal a területtel, mely – több országon átívelve – a Föld oxigéntermelésének 20%-át adja. A figyelem pedig nem véletlen, mivel az országban folyamatos aranyláz tombol.

kép:guce.oath.com

A probléma nem azzal van, hogy az értékes fémet bányásszák, hanem azzal, hogy ezt teljességgel illegálisan teszik, semmibe véve mindennemű környezetvédelmi, vagy akár biztonsági előírást. Hatalmas mennyiségű higany kerül így a vízbe és a környezetbe, a terület drasztikus átalakításáról már nem is beszélve. A perui kormány így kénytelen volt komolyabb védelmet biztosítani a kiemelt jelentőségű természeti csodának.

Katonákkal, ügyészekkel a környezetért

A higanyszennyezés mostanra ipari méretűvé nőtte ki magát, és folyamatosan érik tetten az illegális bányászokat. A kormány számára azonban az is világossá vált, hogy az állandó jelenlét hozhat csak változást ebben a helyzetben. Ennek megfelelően a napokban átadtak 4 bázist, melyek mindegyikén 100 katona, 50 rendőr és egy ügyész dolgozik állandó jelleggel. Munkájukat pedig drónok és műhold felvételek segítik. Hogy pontosan mi az? Feltérképezni a hozzájuk tartozó területeket, és mindennemű illegális folyamatot azonnal leállítani.

kép:ecoamericatours.com

A világ pedig örömmel szemléli azt a fajta határozott fellépést, hiszen bár az Amazonas medence csak néhány ország területét érinti, az egyén bolygó szempontjából hatalmas jelentősége van.

A perui kezdeményezés azért is üdvös, mivel mostanában nem áll túl jól a természeti terület szénája. Brazília ugyanis a szélsőjobboldali Bolsanaro-nak szavazott bizalmat az elnökválasztáson, akinek nem titkolt szándéka, hogy jelentősen meggyengítse az esőerdők védelmét. Ez pedig felfoghatatlan mértékű pusztulást és ökológiai katasztrófát okozhat, több száz különleges és ritka fajt törölhet el a Föld színéről mindörökre.

lead kép:plusultra.com