Június 21. Péntek, Alajos

Olyan klíma elé nézünk, mint 65 millió éve

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az erőfeszítések ellenére sajnos azt lehet látni, hogy a szén-dioxid kibocsátás csúcsokat dönt. Hiába kiabálnak a tudósok, hogy baj lesz, hiába írják alá a nemzetek, hogy jobban figyelnek, többet tesznek, ezek foganatja egyelőre nem látszik. Talán az az oka, hogy túl sok idő van a reagálásra, talán, ha nem 2030-ra kellene elérni valamit, akkor többet is tennének, látványosabban küzdenének az országok.

Haladunk az őskorba

A felmelegedés veszélyeiről nagyon sokat olvashattunk, ám az is igaz, hogy mind modellek, vagyis a meglévő adatok és elképzelt tendenciák alapján felállított lehetséges végkimenetelek, nem pedig valós tapasztalatokon alapuló tények.

kép:sciencedaily.com

Ez pedig azt eredményezi, hogy sokan vitatkoznak is velük, hiszen mégis, honnan tudhatnánk, mi lesz a Földdel, ha 2-3°C-os felmelegedés jön? Még azt sem tudjuk, mi lenne, ha a mostani tendenciákat tartanánk, nem csökkentenénk a kibocsátást. Hiszen az emberek előtt nem volt senki, aki ilyen mértékben bocsátotta volna ki az üvegházhatású gázokat, hát akkor honnan is tudhatnánk, mire számítsunk?

A múltam a jövőm

A kérdéssor hibás felvetésen alapszik, mert sokan azt hiszik, természetes körülmények között nem történhet ilyen felmelegedés. Pedig de, csak lassabban. Ehhez kellenek a tűzhányók, sok tényező klappolása, és akkor megláthatjuk a múltban a lehetséges jövőnket.

kép:kickassfacts.com

A tudósok számításai alapján 2159-re a mostani kibocsátási szinttel elérjük azt a klímát, mely 56 millió évvel ezelőtt uralkodott a bolygón. Ez az egyik legszélsőségesebb felmelegedés volt a földtörténetben, amikor a sarki jég nem is létezett, helyén pálmafákkal borított élőhelyek voltak. Igaz, cserébe lényegesen magasabb volt a tengerek szintje, a sivatag és a lakhatatlan terület is több volt, ráadásul a mostanihoz képest 7°C-kal volt magasabb a Föld átlaghőmérséklete.

Ez pedig nem azt jelenti, hogy ne lehetne túlélni a felmelegedést. De azt azért jól megmutatja, hogy gyökeresen megváltozik majd minden, amit az életről gondolunk, amivel a civilizációkat felépítettük. Ez a változás elkerülhető, de ehhez tenni kell, különben mi is megtapasztalhatjuk azt, amit a paleocén – eocén lényei is átélhettek.

lead kép:universetoday.com