Június 24. Hétfő, Iván

Megtermelni, tárolni, mindezt otthon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A napelemes rendszerek terjedése hatalmas előrelépés, még akkor is, ha egyelőre nem tökéletes az elképzelés. Bár alapvetően jó, hogy úgy tudunk energiát termelni, hogy közben azt vissza is tápláljuk a „közösbe”, és amikor kell, akkor kis is veszünk belőle, de ennek egyre több feltétele van, és nem a fogyasztó érdeke kerül előtérbe.

Szigetes rendszer

A megoldás az, ha a háztartás teljes egészében képes leválni a szolgáltatóról, és úgy használni az energiát, hogy azt önmaga termeli, és tárolja. Ez a szigetes rendszer, ennek kiépítése azonban költségesebb, mint a visszatáplálós megoldásoknak, ráadásul a tárolási kapacitás sem az igazi.

kép:extremetech.com

Léteznek ugyan nagyon jó energiatároló megoldások – a Tesla is kínál ilyet – de az áruk csillagászati, és viszonylag nehéz őket személyre szabni. Mert nem mindegy, hogy „csak” a világítást és a konyhai nagygépeket kell üzemeltetni a tápegységről, vagy esetleg a ház fűtése is elektromossággal van megoldva, hiszen így az energiafelhasználás is lényegesen nagyobb.

Az igény megteremti a piacot

A Siemens most ezt a piaci igényt igyekszik kielégíteni egy újdonságával, mely a Junelight Smart Battery nevet viseli. Tulajdonképpen egy olyan akkumulátorról van szó, mely lítium-ion rendszerű, és amely a napelemek által termelt energia tárolására képes. Eddig azonban még semmiben nem különbözik a többi, piacon lévő lehetőségtől.

kép:junelight.de

A JSB azonban moduláris rendszerű, egy egység 80x100 centis, lapos, és 3.3 kWh nettó kapacitású. Ha nagyobb az igény, akkor több egység is összekapcsolható, így az sem lehet gond, ha a fűtés működtetése a cél, hiszen csak megfelelő mennyiségű napelem kell hozzá.

kép:junelight.de

Az igazi különlegesség azonban az, hogy a rendszer folyamatos internetkapcsolattal bír, és monitorozza a várható időjárást (mennyi energiát lehet termelni), a család fogyasztási szokásait, és ezek alapján optimalizálja az energiafelhasználást is. ráadásul mindent a mobilunkon szemmel is tarthatjuk, módosíthatjuk, ha szeretnénk. Ezek pedig kifejezetten hasznos lehetőségek, hiszen így a rendszer magától képes felkészülni egy esetleges borús időszakra, és megmutatni, hogy kisebb termelés mellett mennyi ideig képes működtetni a gépeket.

lead kép:positively-smitten.com