Június 21. Péntek, Alajos

Megemelni egy egész szigetcsoportot? Erre is szükség lehet

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozás réme sokak számára csak egy érdekes újságcikk, míg másoknak napi küzdelem. Ezzel így vannak azok is, akik a Marshall-szigeteken élik mindennapjaikat, és pontosan tisztában vannak azzal is, hogy ha nem tesznek valamit, akkor már nem sokáig tehetnek így! Hilda Heine ezt pontosan tudja, és az ország vezetőjeként ötleteket is kidolgozott, kidolgoztatott arra, hogy valahogy megmentse csöppnyi paradicsomát.

Mi a gond?

A Marshall-szigetek, a Maldív-szigetek, vagy éppen Tubaru pontosan ugyan azzal a gonddal küzd. A klímaváltozás egyik hatása, hogy a tengerek szintje a jégolvadástól és a hőtágulás miatt megemelkedik. Rossz esetben akár néhány métert is. Ez pedig komoly gondot jelent az olyan államok számára, mint a Marshall-szigetek, melyek legmagasabb pontja 3 méterrel emelkedik ki az óceán szintjéből.

kép:radionz.co.nz

Tenni kell valamit, ez nem is lehet kérdés, de hogy mit, az már más tészta. Hiszen szinte minden kezdeményezés elképesztően hatalmas összegeket emésztene fel, és ezeknek a kis államoknak erősen végesek a készleteik és lehetőségeik.

Emelni kell

Az egyik lehetséges terv, hogy megemelik a szigeteket. Ez nem is olyan lehetetlen, mint amilyennek elsőre tűnik, ellenben igencsak drága. Az ország vezetője figyelemmel kíséri a Maldív-szigetek ilyen irányú projektjeit, melyekből ihletet is meríthetnek, és azokat a buktatókat és kihívásokat is láthatják, amik egyébként rejtve maradnának.

kép:traveltriangle.com

A politikusok együttműködésre törekszenek a szigetállamok között is, illetve a lakossággal is, kiemelt figyelemmel kezelve azokat a személyeket, akik kapcsolataik vagy tőkéjük révén komoly segítséget jelenthetnek. Az idő szorít, és az ilyen gigantikus tervek megvalósításához nem csak pénzhegyek, hanem idő is kell, hiszen például egy új szigetcsoport létrehozása azért nem megy egyik napról a másikra.

A több ezer kis szigetet felölelő ország ráadásul kénytelen igen nagy léptékben gondolkozni, ha szeretné a nagyjából 55000 főnyi lakosságot biztonságban tudni, és meg is tartani. Mert bár az emberek szívesen maradnak ott, ahol születtek, vagy életük nagy részét leélték, nem valószínű, hogy egy ilyen elrendezésű országból nagy kedvvel költöznének egy mesterséges szigeten létrehozott, tömbházakból álló telepre, csak hogy helyben maradhassanak.

lead kép:youtube.com