Május 25. Szombat, Orbán

Már nem fedi a hó a Mount Everest holttestjeit

null

A klímaváltozás egyik hatása, hogy a gleccserek és az örök hótakarók olvadnak. Ez utóbbi a Himalája helyeire, köztük is a legismertebbre, a Csomolungmára is igaz. És a hó eltűnése felfedi a hegynek fizetett árat is.

Olvadó jég

Az egyre melegebb idő és az emelkedő átlaghőmérséklet sajnos hatással van a jéggel és hóval fedett régiókra is, egyre feljebb tolva a hóhatárt. Az olvadással azonban sok probléma van. első körben arra gondolnánk, hogy ez nem is olyan nagy baj, hiszen így több hely jut a növényzetnek. Csakhogy az elolvadó hótömeg hatalmas áradásokkal fenyegeti a hegyek lábánál és a környéken élőket, valamint felborítja az itteni vízellátást is.

kép:stuff.co.nz

A helyi falvak és városok ugyanis jórészt a hegyekből induló folyóknak köszönhetik vízkészleteiket, melyeket az olvadás erősen befolyásol. Ugyanakkor van gyorsabban jelentkező hatás is, ami kegyeleti és turisztikai kérdéseket érint.

A fizetség

A Föld istenasszonya vagyis a Csomolungma hatalmas árat követel a hegymászóktól, akik nem tisztelik eléggé, vagy akik nem készülnek fel megfelelően. De sajnos elég egy rossz lépés, vagy egy gyenge pillanat is ahhoz, hogy a csúcshódításból örök álom legyen a jeges sziklák közt.

kép:hu.pinterest.com

A hegyen több, mint 400 ember vesztette életét, és a hatalmas magasság, valamint a holttestek leszállításának ára és körülményessége miatt nagyjából 200 ember a mai napig is a hegyen fekszik, úgy, ahogyan annak idején életét vesztette. A mászók hóval és kövekkel betakarják a testeket, ha tehetik, de az olvadás nem hagy nekik sok esélyt.

A helyi turisztikai szakemberek aggódnak a jelenség miatt, ráadásul kegyeleti okokból is szeretnék, ha a hegymászókat el lehetne temetni. Az olvadás ráadásul megnöveli az esetleges betegségek kockázatát is a holtestek miatt, bár a hideg így is visszafogja a kórokozókat.

kép:hu.pinterest.com

A testek lehozatala kifejezetten költséges művelet, melyet a hozzátartozók sokszor képtelenek kifizetni, illetve egyes esetekben olyan régóta vannak a hegyen a holttestek, hogy már a hozzátartozók sincsenek életben. Egy test lehozatala 40 és 80 ezer dollár között mozog, attól függően, milyen magasságban is található a földi maradvány.

lead kép:en.wikipedia.org

Ezek is érdekelhetik