Július 14. Vasárnap, Örs, Stella

Lehetetlen helyeken erdősít egy cég

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az erdőirtásokkal több gond is van. egyrészt elveszik az éltető oxigént adó növényeket, másrészt hosszútávon komoly problémákat okozhatnak a föld minőségében és átalakulhat hatásukra a táj is. arról már nem is beszélve, hogy az erdőirtás elpusztítja az ottani ökoszisztémákat is.

Eltűnő erdők

Az erdőirtások egyik nagy hátulütője, hogy ha nem reálunk rájuk kellően gyorsan, akkor visszafordíthatatlan károkat szenved a terület. A letarolt növények helyett újakat kell telepíteni, ellenkező esetben a talajt lemossa az eső, mivel nem lesz, ami azt megfogja. A növénytakaró komoly befolyással van az időjárásra, a csapadékeloszlásra is, mivel a fák párologtatnak. Hiányukban az időjárás is eltolódik a területen, szélsőségessé válik, elősegítve ezzel az olyan folyamatokat, mint az elsivatagosodás.

kép: agfundernews.com

Hogy mit lehet tenni? Azokon a területeken, ahol az erdőségek kiirtása már évszázadokkal ezelőtt kezdődött, szinte semmit. Hiszen hiába ültetnek új csemetéket, azok a forró nyarakat nem képesek elviselni csak akkor, ha különösen sokat öntözik őket, ami azonban sokszor kivitelezhetetlen, és persze nagyon drága is.

Specializáció

A holland Land Life Company cég egy igen speciális területen végzi munkáját, méghozzá nagyon eredményesen. Olyan helyeken telepítenek erdőségeket, ahol az előtte lehetetlennek bizonyult a talaj elhasználódása és a szárazság miatt. Most éppen az ibériai félsziget a célpont, ahol 500 éve még lényegesen több erdő volt, mint napjainkban. Ezeken a területeken sem ültek tétlenül a vezetők az előző években, de minden erőfeszítésük ellenére az erdősítési programok rendre kudarcba fulladtak.

kép:greenchallenge.info

A holland cég módszere azonban egy apróságban különbözik az általános telepítési eljárásoktól. A csemeték köré a föld alá egy olyan vattaszerű, lebomló anyagból készült fánkot raknak, mely 25 liter víz tárolására képes. Ezzel pedig ki lehet küszöbölni a szárazságot, így az erdőségek újratelepíthetőek. Hogy milyen eredménnyel? A kihelyezett kb. 16000 tölgy, kőris, dió, vörösberkenye és berkenyefák 2018-as májusi telepítése megtörtént, és 96%-uk túl is élte a kritikus időszakot. A következő szárazságot pedig már nagy valószínűséggel önmaguktól is átvészelik, hiszen gyökérzetük már elég mélyre hatol ahhoz, hogy nedvességet találjon.

A telepítés nem olcsó, és a befektetés sem igazán térül meg, cserébe azonban a terület viszonylag rövid időn belül élhetővé válik, ahol a szárazság nem mindennapos jelenség, aminek környékén a kisebb – nagyobb települések is élvezhetik az erdők egyensúlyt teremtő hatását, és ez megfizethetetlen.

lead kép:carnext.com