Június 19. Szerda, Gyárfás

Itthon is folyamatban van újraerdősítés

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A világon egyre nagyobb területeken folyik újraerdősítés, vagy éppen az erdők frissítése. A cél, hogy a növények által határt lehessen szabni a klímaváltozásnak, hiszen jelenleg ez az egyetlen megfizethető, és jól működő alternatíva, mellyel a már a légkörben lévő co2 kinyerhető, és megköthető.

Erdősítések

A világ számos területén találkozhatunk mostanában ilyen eljárásokkal. A két vezető nemzet Kína és India, ahol összesen egy hazánknál is nagyobb területű rész került zöldítésre. A terület olyan jelentős, hogy a bolygót az űrből szemlélve tökéletesen jól kivehető. Csak Kína 6,6 millió hektáron kíván erdőségeket telepíteni. Indiával közösen egy Amazonas-medence méretű területet zöldítettek ki eddig, és itt nem állnak meg. persze azért azt is hozzá kell tenni, hogy előtte ez a két nemzet az irtásokban is elöljáró volt, vagyis van mit pótolniuk.

kép:hogyan-kell.com

Ezekhez a számokhoz mérten a kisebb országok próbálkozásai nem tűnnek olyan nagynak, pedig jelentősek, főleg, ha az ország egész területét vesszük alapul. És erdősítések sok országban folynak, többek között nálunk is.

Erdők világnapja

A neves nap alkalmából a kormány bejelentette, hogy 22 millió facsemetével kívánja frissíteni a jelenlegi erdőállományt. Emellett csak idén 6000 hektáros területen terveznek erdőtelepítést, vagyis az a bejelentett 22 millió facsemetén felüli vállalás. A beruházásra szükség is van, hiszen számunkra sincs jobb megoldás a klímaváltozás elleni küzdelemre, és ma már azt is tudjuk, hogy hazánk erősen sérülékeny a felmelegedés jelentette kihívások szempontjából.

kép:gazigazito.hu

A hazai erdőterületek több, mint a fele, vagyis 1 150000 hektár állami tulajdonban van, így a beruházásaik is igen nagy léptékűek. Az erdősítési folyamatot pedig fel kell pörgetni, hiszen ezzel jelentősen javítható a levegő minősége, és nem utolsó sorban a biodiverzitás is, mely az elmúlt évtizedekben komoly károkat szenvedett.

Természetesen az erdősítés még közel nem elegendő ahhoz, hogy hazánk eleget tudjon tenni a klímaváltozás elleni vállalásoknak, de mindenképpen jó kezdet, és remélhetőleg egy olyan lépéssorozatból az első, mely közelebb visz minket a párizsi klímaegyezményben foglaltak megvalósulásához.

lead kép: