Június 14. Péntek, Vazul

Íme a legátfogóbb műanyagellenes program: Tajvan nem viccel

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Tajvan nem aprózza el és bejelentette a világ legátfogóbb műanyag betiltási politikáját. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen az ország saját bőrén is érzi, mit is jelent a műanyagszennyezés az óceánoknak, tengereknek, hiszen Tajvan egy sziget, a Csendes Óceánon.

Pá-pá szürcsölés

Az első lépés, melyet Ying Yüan Lee Környezetvédelmi Adminisztrációs miniszter bejelentett, hogy a szívószálakat teljes egészében kivezetik a gazdaságból. Természetesen az egyszer használatos változatokról van szó, melyekre már most bevezettek egy kvótát, vagyis az étteremláncok, melyek számolatlanul használták a szívószálakat, mostanitól csak korlátozott mennyiségben juthatnak hozzájuk, míg végül teljesen megszüntetik azokat. A miniszter szerint ez nem jelenthet gondot, hiszen a szívószál igazából nem jó semmire, nélküle is tökéletesen lehet inni, és az emberiség ezt képes is volt megoldani, egészen az eldobható műanyagok megjelenéséig.

kép:forcesofgeek.com

De itt nem állnak meg, mivel az állam teljesen ki akarja tiltani területéről az egyszer használatos műanyagokat, legyen szó ételhordókról poharakról, zacskókról, fültisztítókról, vagy hasonló anyagokról. Ezek kereskedelme és használata is tiltott lesz.

Harcban a műanyagokkal

Mára a világ eljutott oda, hogy egyre több ország mond nemet az egyszer használatos műanyagokra, kezdve a zacskókkal, egészen a szívószálakig. Ennek oka az, hogy a tengereket ellepő műanyag hulladékok jelentős részét ezek az eszközök adják. A pazarló emberi viselkedés legtökéletesebb példái. Egyes darabokat, mint a szívószálak, vagy a fültisztító pálcák csupán néhány másodpercig – néhány percig használunk, utána elhajítjuk. Pedig előállításuk nem kis költség, a környezetterhelésről nem is beszélve. Mégis újra fel nem használható hulladékként végzik, akár évezredekig is sodródva a tengerekben.

kép:sdvoice.info

Tajvan lépése az első a sorban, ha ilyen átfogó tilalomról van szó, de nagy valószínűséggel nem az utolsó. A műanyagok elleni harcban minden olyan ország részt vesz, mely tapasztalja a bőrén a problémát, és egyre több olyan is, akiktől a tengerek helyzete távolabb esik, így azok gondjaival is kevesebbet foglalkoznak. A műanyagok fennmaradása csak abban az esetben lehetséges, ha azokat maradéktalanul be lehet illeszteni a körforgásos gazdaság modelljébe. Ez azt jelenti, hogy vagy a végtelenségig lehet őket újrahasznosítani – ami nem igazán megvalósítható -, vagy olyan összetételben gyártják majd le őket, hogy az anyagok rövid időn belül a természetben is gond és maradék nélkül legyenek képesek lebomlani, semmilyen formában nem szennyezve a Földet.

lead kép:hobsonsbay.vic.gov.au