Június 19. Szerda, Gyárfás

Hatalmas mennyiségű fát ültet Ausztrália

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ausztrália is beáll a sorba, mert érzi, hogy a klímaváltozásban ő is csak veszíthet. Éppen ezért Kína, India és más országok után itt is hatalmas erdősítési programot hirdettek.

Fákat mindenhova!

Az Ausztrál gazdaság egyik fő mozgatórugója a szén, illetve a szénerőművek. Ezek teszik kii az energiatermelés legjelentősebb részét, így az, hogy néhány év alatt az ország nullára redukálja szénfüggőségét, a lehetetlennel határos. Nem véletlen, hogy ide álmodta meg a Tesla vezér az energiatermelő és tároló óriásrendszerét, és az sem véletlen, hogy ennek az országnak különösen igyekeznie kell ahhoz, hogy teljesíteni tudja a párizsi klímaegyezményben vállalt kötelezettségeit.

kép:agriculture.gov.au

A környezetvédők éppen emiatt üdvözölték a fa telepítési folyamatot, mivel szerintük ez egy komoly lépés lehet abba az irányba, amit Ausztrália vállat. És bár rengeteg ország nem áll úgy, hogy teljesíteni legyen képes a vállalásait (egyelőre), a legkisebb kontinens nem akar ezek közé tartozni, legalábbis a kezdeményezés alapján.

1 milliárd fa

A cél szép, kerek 1 milliárd fa elültetése azokon a területeken, melyek a klímaváltozást leginkább megszenvedik a szárazságok, vagy éppen a heves esőzések, viharok okán. A telepítéssel 2050-ig kell végezni, de az előzetes számítások alapján már 2030-ra 18 millió tonna szén-dioxidot lesz képes megkötni az addig elültetett erdőség.

kép:australiangeographic.com.au

Persze a program nem kis összeget is felemészt, egészen pontosan 12.5 millió ausztrál dollárt azaz körülbelül két és félé milliárd forintot fektet bele a vezetés. Ez azonban messze nem kidobott pénz, még akkor sem, ha csak a fák szén-dioxid megkötését nézzük (bár ahhoz, hogy teljesítse a vállalásokat 500 millió tonnával kell csökkentenie a kibocsátását, vagy ellensúlyoznia azt). A fatelepítés ugyanis közvetlenül 52000 embernek adhat munkát, és a kapcsolódó iparágakkal együtt még néhány tízezer munkáskéz dolgozhat a projektben. Ez pedig jelentős szám, a munkanélküliségi rátákra is nagyon jó hatással lehet.

Az erdőtelepítés jelenleg az egyetlen ténylegesen működő, és gazdaságilag is kifizetődő lehetőség arra, hogy csökkenthessük a levegő szén-dioxid tartalmát. A tudósok folyamatosan dolgoznak alternatív lehetőségeken, néhány közülük kifejezetten ígéretes, de ez nem jelenti azt, hogy a nagy ütemű erdőtelepítéseket ne kellene folytatni minden országnak, hogy a klímaváltozást kordában tudjuk tartani.

lead kép:australia.com