Május 21. Kedd, Konstantin

Ha kevés a napelemnek a hely a tetőn, legyen maga a tető a napelem

Éghajlat
2019. március 30. 15:00
null

A Tesla a legtöbbeknek az autómárka miatt lehet ismerős, pedig ennél azért szélesebb a cég portfóliója. Ráadásul képes a nagy dobásokra is, amikkel nem csak a vállalat, hanem az emberek is jól járnak, és a klímaváltozás ellen is lehet tenni.

Tetőcserép

A napelemek telepítése a tetőkre folyamatos, és egyre nagyobb arányú. Ám sajnos azzal is számolni kell, hogy a tető teljes felülete nem boríthat velük, egyszerűen az adott formák miatt. A másik gond, ami jóval kevesebb embert érdekel, az esztétikum, hiszen így a kiválasztott tetőcserép nem érvényesül, helyette panelekkel kell szembesülnie annak, aki a tetőt szemléli.

kép:cnbc.com

A napelemes tetőcserép azonban megoldja ezt a gondot is, valamint a tető teljes felületét energiatermelő egységgé teszi. Ráadásul a Tesla cserepeire még élethosszig tartó garanciát is vállal, ami azért nem semmi, hiszen a klímaváltozás azért ad némi okot az aggodalomra a cserepek épségben maradásával kapcsolatban az olyan területeken, ahol gyakoriak a jégesők, hurrikánok, és hasonló természeti jelenségek.

A cég igen alacsony áron tudja értékesíteni a termékét, így a piacon is komoly konkurenciát jelent, bár ez egyelőre csak az USA területén igaz. Ráadásul az alacsony árakat a cég mindenféle külön támogatás nélkül képes elérni, vagyis nem csak ott olcsók a cserepek, ahol azokra állami támogatás jár. A nagyjából 7000 forint/négyzetméter ár nem is olyan magas – bár hagyományos tetőcserépből lényegesen olcsóbb is akad, de erre jön még a tető teljes napelemes borítása -, ráadásul a telepítés 7 napját a Tesla teljesen felügyeli. Sajnos itthon ez nem lehetséges és a szállíttatással együtt igencsak sorsos árat kapunk a cserepek esetében.

Nem ők az elsők

A Tesla nem az első olyan vállalat, mely a napelemes tetőcserepekkel foglalkozik. Az USA területén is van olyan cég, mely ugyanúgy energia előállításra képes tetőcserepeket telepít, már 10 éve, sok elismeréssel, bár kevesebb médiavisszhanggal. Sőt, olyan bejegyzett vállalatról is lehet tudni az USA területén, mely csődbe ment, és szintén ilyen cserepekkel foglalkozott. Vagyis a Tesla nagy dobása nem maga a cserép, hanem annak tartóssága, a rá vállalt garancia, és a megfelelő médiafelhajtás.

kép:insideevs.com

Hazánkban is létezik olyan tetőcserép, mely képes hasznosítani a Nap energiáját, sőt, kecsegtető hírek érkeztek a gyártás beindításáról is, ráadásul a cserepek hazai találmányok voltak, tartósabbak és magasabb hatásfokúak, mint a nagy nevű vetélytársé. Sajnos azonban már évek óta nem igazán hallani hírt a cserepekről, pedig megfelelő árfekvés esetén biztosan lenne rájuk kereslet.

lead kép: eduweb-an.com

tetőklímacserépNapelemenergiaTesla