Június 13. Csütörtök, Anett

Globális erdőtelepítések kezdődnek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ahogyan azzal már többször foglalkoztunk: a tudományos eredmények fantasztikusak, és hatalmas előrelépést jelenthetnek az emberiségnek, a Földnek és az élőlények sokaságának, de egymagukban nem mentenek meg minket. Ha nem vagyunk képesek helyreállítani, amit hosszú évtizedek alatt tönkretettünk, akkor nem leszünk képesek a túlélésünket sem biztosítani.

Erdők, mezők, vadak

Hiába hiszik az emberek, hogy ez csak egy állat, ez csak egy kis erdő, vagy ez csak egy mező, ami valakié, vagyis nyugodtan tönkre lehet tenni, ez nem így van. a Föld egészét tekintve kiemelt fontosságú, hogy az erdős területeket megőrizzük, hogy az ökoszisztémák fennmaradását biztosítsuk.

kép:matteroftrust.org

Az ok rém egyszerű: a növények képesekegyedül arra, hogy nagyon gazdaságos módon, minimális beruházással hatalmas mennyiségben kössék meg a szén-dioxidot, míg az ökoszisztémák fennmaradása az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelt jelentőségű, vagyis ha veszni hagyjuk ezeket az értékeket, akkor némi idő elteltével a teljes civilizáció is követni fogja azokat.

ENSZ

Ez persze nem ismeretlen tény a világ előtt, így az ENSZ a következő 10 évet a rehabilitáció jegyében képzeli el. Erre kampányt is indított, melyhez jelenleg 57 állam, és számos civil szervezet is csatlakozott már.

A feladat, hogy a vizes élőhelyek rehabilitációját elősegítsék, hogy nagyobb területeken végezzenek újraerdősítéseket, és hogy a meglévő ökoszisztémák védelmét a lehető legtökéletesebb formában valósítsák meg (ez például a rovarpusztulás megállítását jelenti a megfelelő szerek betiltása által).

kép:herald.co.zw

A kezdeményezés résztvevői eddig 170 millió hektáros, vagyis 1,7 millió négyzetkilométeres terület rehabilitációjára tettek ígéretet, mely nagyobb, mint egész Magyarország. A programhoz remélhetőleg még többen csatlakoznak majd, így a helyreállított területek nagysága is csak egyre nő. Hazánkban is bőven lenne mit rehabilitálni, hiszen a szakemberek már jó ideje kongatják a vészharangot az egyik legnagyobb turisztikai kincsünk, a Balaton kapcsán. Ennek ellenére a tó élőhelyeit még mindig erősen nyirbálják, gazdasági megfontolásból, mely komoly károkat eredményezhet a teljes balatoni ökoszisztémában, így pedig végső soron hatalmas gazdasági károkat eredményezhet.

lead kép:tribune.com.pk