Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Gigapark épül az egyik legzsúfoltabb városban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Hongkongról sok dolgot el lehet mondani, de azt biztosan nem, hogy elhagyatott. A két Budapestnyi város 7.5 millió lakossal rendelkezik (fővárosunk 1,7 millió lakossal büszkélkedhet). Ebből jól leszűrhető, hogy bizony hatalmas a zsúfoltság, és a beton mindenhol jelen van. sőt, igazából más nincs is, csak beton. De ez most változni fog.

Városi gondok

Hongkong egy metropolisz, és mint ilyen, pontosan azokkal a gondokkal küzd, mint a hasonló nagyvárosok. Ez a szmog, a zsúfoltság, és persze a természet hiánya. Sokan gondolják, hogy ez utóbbi nem jelent olyan nagy bajt, pedig ez nem igaz.

A zöldterületek hiánya ugyanis hatással van a levegő minőségére, a városok élővilágára, és persze az emberek egészségére is. a növényzet szűri a levegőt, megköti a szálló port, ezzel jelentősen járul hozzá, hogy tisztább levegőt lélegezhessünk be. A helyi ökoszisztémák is ide csoportosulnak, vagy ha nem, akkor kipusztulnak, illetve a lakások, kukák környékén, megbújva léteznek csak. Ráadásul a parkok, fák bokrok és kisebb növények hiánya elősegíti a depresszió kialakulását, ami a városokban egyébként is sokkal gyakrabban fordul elő.

kép:worldlandscapearchitect.com

A zöldterületek azonban nem termelnek pénzt aktív formában, így sokáig nem foglalkoztunk velük. Ma már azonban tudjuk, hogy a legjelentősebb, leginkább megtérülő befektetések, hiszen csökkentik az egészségügyi kiadásokat, méghozzá olyan jelentős mértékben, amire nem is gondolnánk.

Parkot mindenhova!

Hongkong is felismerte azt, hogy szüksége van a közösségi terekre, azon belül is egy buja, fákkal és növényekkel sűrűn ellátott részre a városban, mert a mostani zöldterületek mérete nevetségesen alacsony.

kép:worldlandscapearchitect.com

A Gustafson Porter + Bowman tájépítészeti cég már el is készítette a látványterveit annak a parknak, mely 69000 négyzetméteren terül majd el a felhőkarcolók alatt. A tervezésnél arra is figyeltek, hogy a helyi kultúrában jelentőséggel bíró őshonos fák is helyet kapjanak itt, így 53 faj képviselteti is magát. A hatalmas területeken koncerttereket, piacnak is alkalmas területeket, és az intimitás jobban szolgáló, zegzugos, padokkal ellátott részeket is kialakítanak.

A projekt a Taikoo Palace 15 milliárd dolláros átépítésének része, és a sűrűn ültetett trópusi növényeknek hála nem csak a szemet fogja gyönyörködtetni. A növények a párologtatással ugyanis egy mikroklímát is létrehoznak, ami Hongkong város számára hatalmas felüdülést jelent, és az emberek is szívesebben hűsölnek majd a fák árnyékában, mint a plázák és belső terek klimatizált helyiségeiben.

lead kép:cladglobal.com