Június 24. Hétfő, Iván

Gáz lehet a gázzal

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A földgáz jelenleg az egyik legelterjedtebb fűtőanyag. Kevésbé szennyező, mint a szén, de mivel ebben az esetben is fosszilis tüzelőanyagról van szó, így környezetbarátnak még véletlenül sem lehet mondani. A szén-dioxid kibocsátás mérséklése miatt pedig a brit pénzügyminiszter harcot hirdet ellene.

Csak van haszna

Március 15.-én világszerte megmozdultak a diákok, hogy sokkal radikálisabb reformokért tüntessenek a klímaváltozás megállításával kapcsolatban. Az általános, középiskolás és egyetemi diákok számára a globális felmelegedés sokkal érezhetőbb probléma, hiszen nekik életük jelentős részét egy olyan világban kell leélniük, ahol a szárazság, az extrém forróság, a pusztító viharok, vagy a vízhiány mindennapos dolgoknak számítanak. Ezt azonban nem akarják, így lépéseket követelnek a kormányoktól, nem 20 év múlva, nem holnapután, hanem most!

kép:alintaenergy.com.au

Erre válaszul Philip Hammond tavaszi parlamenti beszámolójában vázolta fel azt a tervezetet mely a lakásokból, egészen pontosan minden új építésű ingatlanból száműzné a gázt, mint fűtési lehetőséget Londonban, és csak a tűzhelyek esetében engedélyezné. A fosszilis tüzelőanyag helyett hőszivattyúkkal lehetne megoldani a fűtést, illetve lényegesen jobb hőszigeteléssel, amit kötelezővé is tennének.

Jó, de nem elég

A terv jó, de önmagában kevés – ezt a Greenpeace is így véli, több környezetvédő szervezettel együtt. A fűtés ugyan valóban jelentősen járul hozzá a károsanyag-kibocsátáshoz, de azzal, hogy kizárólag az új házak esetében tesz lépéseket a kormány, még évtizedekig nem ér majd el hathatós eredményt.

kép:visitlondon.com

A fűtési technológiák mellett a fővárosban a közlekedéssel kell kezdeni valamit, hiszen ez még jelentősebb szennyező, mint a fűtés. Azon belül is a sokszor elővett légi közlekedés a fő mumus. A járatok ugyanis egyre olcsóbban közlekednek, így egyre több jegyet is tudnak eladni, ami több repülőt jelent. az iparágnak ez jó, hiszen fejlődik, a környezetnek azonban nagyon nem. A károsanyag-kibocsátás sajnos egyre emelkedik, ez pedig éppen az ellenkezője, amit az aktivisták és remélhetőleg a döntéshozók is szeretnének. A megoldáshoz az első lépést a pénzügyminiszter felkínálta, ám a sorban ez csak egy kis rész, ennél lényegesen radikálisabb elképzeléseknek is zöld utat kell adni, ha valóban hathatósan kívánunk fellépni a klímaváltozás ellen.

lead kép:travelorigo.com