Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Fákkal a sivatag ellen

null

Belső-Mongólia ugyan Kína része, de autonómiával rendelkező tartomány. A küzdelmüket így támogatja a Kínai kormány, ám nem sajátítja ki azt. és hogy mi ellen küzdenek? Ami elveszi életterüket, és ami a klímaváltozás kapcsán sajnos egyre jellemzőbb lesz: az elsivatagosodás ellen.

Mit lehet tenni?

Az elsivatagosodás komoly probléma, és ezt azoknak nem is kell bizonygatni, akik találkoztak már vele. A szélsőségesen száraz klímát a növények csak nagyon kis számban képesek tolerálni. Az így szabadon maradó talaj pedig a forróság, az esti hideg és a szél játékszere lesz. A föld kiszárad, a sivatag pedig kedvére terjeszkedik, hiszen az ember minden kellő feltételt megteremtett számára.

kép:desertification.wordpress.com

A legnagyobb gondot az olyan területeken okozza, ahol eleve is voltak kisebb vagy nagyobb sivatagok, hiszen így azok terjeszkedése felgyorsul, kiszorítva a termőterületeket, és megölve az ottani ökoszisztémákat. Belső – Mongólia esetében is erről van szó, ami ráadásul nem csak ezt a területet érinti. Az elsivatagosodás mellett a homokviharok Kína más területei számára is gondot okoznak, vagyis a jelenségre mindenképpen megoldást kellet találni. Ehhez pedig mást nem kellett tenni, mint a természetet segítségül hívni.

Ültess fákat

A gond azzal van, hogy az egyre kevesebb erdő egyre szélsőségesebb csapadékeloszlást eredményez. A kevés és szélsőségesen lehulló csapadék pedig tovább rontja az erdő esélyeit, így szépen lassan minden kipusztul. A megoldás tehát kézenfekvő: ha rengeteg fát ültetünk, akkor az erdő párologtatása normalizálja a csapadékeloszlást. A növényzet miatt a föld nem szárad ki, a sivatag nem terjeszkedik.

kép:desertification.wordpress.com

És hogy mi számít rengeteg fának? Belső – Mongólia esetében 445 millió darab, melyet 2012 óta tartó lendület eredményezett, és melyeknek elültetésében összesen 76,6 millió önkéntes vett részt. Sokat segített a folyamatban az, hogy a helyi illetékeseknek faültetési célokat szabtak meg. ez pedig egyszerűen azért történt, mert az itteni folyamatok és az azokkal járó homokviharok hatással voltak a környező tartományokra is, mind az egészségügyet, mind pedig a gazdasági teljesítményt szemlélve.

Az erdősítés eredménye pedig kifejezetten pozitív. Nem csak azért, mert Kína és India faültetési projektjeinek hála a Bolygó kizöldült, hanem azért is, mert így az elsivatagosodás folyamata is megállítható, illetve a fák lombozata az ültetés hatására sokkal ritkább homokviharok erejét is lecsökkenti.

lead kép:thestar.com