Május 5. Vasárnap, Györgyi

Elit klub tagja lesz Puerto Rico: 100%-ban átáll a megújulókra

Éghajlat
2019. március 29. 12:00
null

Puerto Rico 2017-ben olyan erővel szembesült, mellyel előtte csak nagyon kevesen. A klímaváltozás egyik szörnyetege Maria érte el a partokat, és történelmi pusztítást végzett a szigetállamban. Ez pedig mély nyomot hagyott a helyiekben.

Maria

Puerto Rico azon a területen fekszik, ahol a hurrikánok pusztítani szoktak. Erre a helyiek is fel vannak készülve, hiszen átéltek már néhány szélvihart. Maria azonban különleges volt, annyira, hogy örökre beleégette magát a helyiek kollektív emlékezetébe.

kép:smithsonianmag.com

Az USA partvidéke is kapott a hölgytől egy kis ízelítőt abból, mire is képes, de ide már lényegesen gyengébben érkezett a vihar. A szigetállam területén azonban teljes hatalmát bevetette, és 5-ös erősséggel tombolt, letarolva szinte mindent, ami csak az útjába került.

A 2017 szeptemberében dühöngő hurrikán néhol 265 km/h-s széllökésekkel tombolt, aminek még a téglaépületek is képtelenek voltak ellen állni. A pusztítást, melyet maga után hagyott olyan mértékű volt, melyet előtte a szigeten még nem láttak. Ez pedig változtatásra késztette a helyi vezetőket.

Arccal a megújulók felé

Akkor még nem volt ilyen egyértelmű, ma már bizonyított tény, hogy a hurrikánok ereje a klímaváltozás következtében növekszik, és valószínűleg a mérésükre használt skálát is át kell majd írni, mivel az nem lesz képes leírni azt az erősséget, mely egyre gyakrabban jelentkezik majd a régióban. Azok pedig, akik valaha is átélték, mit jelent egy 260 km/h szélvihar, soha többé nem akarnak még csak hasonlóval sem találkozni, és ezért tenni is hajlandóak.

kép:studyabroad.com

A párizsi klímaegyezmény természetesen a szigetállamot is érinti, de ők nem csak a vállalásukat kívánják betartani, hanem ennél tovább is mennek. Puerto Rico képviselőháza ugyanis tegnap jóváhagyta azt a törvényt, mely az államot átvezeti a megújuló energiaforrások használatára, méghozzá 100%-ban. Ebben pedig Maria keze is vastagon benne van.

A törvény a cél elérését 2050-re tűzi ki, mérföldkövekként pedig 2028-tól a szénerűművek működését is megtiltja. Bár a törvényt elfogadták, a helyiek és a vezetés is tisztában van azzal, hogy ez csak a történet egyik fele, azt ugyanis végre is kell hajtani. Az elkötelezettség azonban megvan, és az ígértek szerint az anyagi forrásokat is előteremtik, méghozzá a megújulókkal kapcsolatos befektetés környezet stabillá és kiszámíthatóvá tételével.

lead kép:travelandleisure.com

vízembermegújulóPuerto RicoszélNap