Június 14. Péntek, Vazul

Elégettük, de visszaadjuk! Szén-dioxidból újra legyen szén!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A légkör szén-dioxid tartalmának eltüntetése hatalmas fejtörést okoz a tudósoknak. Ennek oka, hogy egyelőre az egyetlen valóban hatékony, és megfizethető módszer az újraerdősítés, ami viszont igen lassan dolgozik. Most azonban Ausztráliában találtak egy megoldást, ami nagyon érdekes, és ígéretes is.

Igen bonyolult probléma

A klímaváltozás elleni küzdelem egyik legnagyobb fegyvere lehetne, ha képesek lennénk a légkörbe juttatott szén – dioxidot kivenni onnan, és környezetbarát, nem szennyező módon tárolni. Ez képes lenne megállítani a folyamatokat, amik aggodalommal töltik el az embereket, bár tény, hogy önmagában ez az intézkedés sem lenne elég, vagyis a megkezdett környezetbarát átalakításokat mindenképpen véghez kellene vinni.

kép:greenbiz.com

Nem is egy megoldás született már arra, hogy hogyan lehetne ezt a gondot megoldani, de mindegyiknek van egy hatalmas hátránya: iparilag nem megvalósíthatóak. Vagy azért, mert a technika, ami ezt a bonyolult műveletet lehetővé teszi egyelőre nem áll rendelkezésünkre, vagy pedig azért, mert a kivitelezés csillagászati összegeket emésztene fel, amik nem tarthatóak.

Új ötlet

A szén-dioxid légkörből való kinyerésére a leginkább életképes ötlet a sajtolásos módszer, melynek során a gáz folyékony halmazállapotúvá válik. Ezt azután már csak egy alkalmas helyen a föld alá kell juttatni, és készen is vagyunk. Csakhogy a módszer mérnöki gondokat is bőkezűen oszt, arról nem is beszélve, hogy nem vagyunk tisztában a környezetre gyakorolt hosszú távú hatásával sem.

kép:liberaldictionary.com

Az RMIT Egyetem kutatói azonban rájöttek arra, hogy ha a folyamat során folyékony fémeket alkalmaznak katalizátorként, akkor a szén-dioxid szobahőmérsékleten alakítható vissza szilárd szénné. Ennek tárolása pedig már messze nem okoz akkora gondot, mint folyékony társáé.

A megoldás elegáns, ráadásul mivel nem igényel magas hőmérsékletet, takarékosan kivitelezhető is. a tudósok szerint megtörtént az első, létfontosságú lépés, de ahhoz, hogy valóban nagy léptékben gyárthassuk a szenet a légköri szén-dioxidból még hátra van egy sor vizsgálat, és persze sok – sok kutatás. A folyamat időigényes, de persze mint olyan sok más dolog, ez is igazából pénzkérdés.

lead kép:chemistryworld.com