Június 13. Csütörtök, Anett

Egy amerikai olajvállalat karbonsemlegességre törekszik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Amerikát is megérintette a változás szele, teljesen mindegy, hogy az elnök mennyire hadakozik ez ellen. Eljutottunk oda, hogy az egyik legnagyobb amerikai olajvállalat, a Occidental Petroleum szén-dioxid semlegességre törekszik.

Nem kell több szén-dioxid

A vállalat vezetője jelentette be az elhatározást. A cél, hogy a céget teljes egészében karbonsemlegessé tehessék. Ez nem kis vállalkozás, de a vezetőség szerint megéri, mert csak így érhető el, hogy a vállalt legyen az az olajtársaság, mely a legutolsó hordó olajat a felszínre hozhatja.

kép:oilprice.com

A lépés célja persze elsődlegesen a befektetők megnyugtatása, hiszen mint minden nagyvállalat esetében, a részvényesek itt is elégedetlenek azzal, amekkora részt vállal a cég a környezetvédelemből. A lépés éppen ezért nagy médiavisszhangot is kap, ráadásul az is a vállalat mellett szól, hogy az USA legnagyobb olyan cégéről van szó, mely a karbonsemlegességre törekszik.

Összevont szemöldök?

Összeszalad a szemöldöke a hírre? Nem csoda, hiszen azért nem mindennap történik olyan, hogy egy olajvállalat karbonsemlegességre hajt. A csodálkozást pedig rövid időn belül felváltják azok a gondolatok, hogy hogyan is lehet valami szén-dioxid mentes, mely olajból él? A vállalat a gáz megkötésének technológiái terén kutakodik, több projektben is jelentős részt vállalnak, és ettől várják azt, hogy a kitermeléssel járó kibocsátást nullára lehessen redukálni.

kép:nytimes.com

Erre pedig a környezetvédők vesznek egy nagy levegőt, és megpróbálják megértetni a céggel, hogy az kevés, hogy a saját tevékenységéből adódó szén-dioxid kibocsátást mérsékli, vagy megszünteti, ettől még karbonsemleges nem lesz.

Ha ugyanis azt is nézzük, hogy a terméke mekkora károsanyag-kibocsátással jár, akkor bizony Vicki Hullub-nak a vezérigazgatónak rendesen fel kell kötnie a gatyáját, hiszen elképesztő mennyiségű szén-dioxidról beszélünk. Ebben az esetben a megkötésre vonatkozó technikák édeskevésnek fognak bizonyulni, valahogy azt kell megoldania a vállalatnak, hogy a levegőben lévő üvegházhatású gázt valahogyan eltüntesse onnan. Ez azonban ma kísérleti jelleggel működik csak – igaz, elég kecsegtető eredményekkel -, de mindenképpen dollármilliárdokat emészt fel a kidolgozás. Ha pedig a már meglévő lehetőségek mellett dönt, akkor is lehúzhatja a rolót, mert még ennek az óriásvállalatnak is kevés a pénze ahhoz, hogy a jelenlegi elképesztően költséges megoldásokkal kinyerje a szén-dioxidot a levegőből, és ezzel karbonsemlegessé válhasson.

lead kép:kockw.com